Clicky

 
Transport Online - Macron wil duidelijkheid van Nederland over Air France-KLM

Macron wil duidelijkheid van Nederland over Air France-KLM

Macron wil duidelijkheid van Nederland over Air France-KLM
27-02-2019 16:11 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP/BLOOMBERG

PARIJS - De Franse president Emmanuel Macron wil duidelijkheid hebben van de Nederlandse regering over de strategie met betrekking tot Air France-KLM. Nederland nam een aanzienlijk belang in de luchtvaartcombinatie. Volgens Macron is het nu zaak dat Nederland snel zijn intenties duidelijk maakt.

De Franse regering was verrast door de stap van Nederland. Er vielen termen als "niet vriendschappelijke" en "geniepig". Ook werd Nederland verweten dat het optrad als een activistische investeerder. Macron benadrukte dat het belang van Air France-KLM voorop moet staan. De beslissing van Nederland om een belang te nemen gaat volgens de president niet over soevereiniteit.

Kort voordat minister Wopke Hoekstra (Financiën) het nieuws wereldkundig maakte, lichtte hij de Fransen in. Dat gebeurde volgens Parijs dinsdag om 19.00 uur. De Fransen zeiden niets van de motivatie van Hoekstra en de zijnen te begrijpen. Wopke Hoekstra en zijn Franse ambtsgenoot Bruno Le Maire treffen elkaar vrijdag om de situatie rond Air France-KLM te bespreken. Hoekstra, die de ontmoeting zelf heeft voorgesteld, reist dan naar Parijs.

Frankrijk heeft naar eigen zeggen de voorbije maanden nadrukkelijk overleg gevoerd met Nederland over Air France-KLM. Daarbij zou KLM-baas Pieter Elbers ook de positie van topman van de holding zijn aangeboden. De Nederlander weigerde en daarop werd uiteindelijk de Canadees Ben Smith aangesteld.

Verder stellen de Fransen dat Nederland met zijn belang de waarde van het aandeel heeft getorpedeerd. Op de vraag of de Fransen hun belang in Air France-KLM verder willen vergroten, werd niet ingegaan. De Fransen hebben een belang van circa 14 procent in het bedrijf en zijn goed voor 22 procent van het stemrecht.

Eerder zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire al verrast te zijn geweest door de zet van de Nederlandse overheid. Hij herhaalde zijn steun voor de strategie en het management van Air France-KLM. Collega-minister van Gérald Darmanin (Begroting) zei eveneens dat de Franse overheid en het bestuur van Air France-KLM niet bewust waren van het feit dat Nederland aandelen aan het kopen was.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden