Clicky

 
Transport Online - Daadkrachtige Haagse aanpak gevraagd varend ontgassen op Gelderse rivieren

Daadkrachtige Haagse aanpak gevraagd varend ontgassen op Gelderse rivieren

Daadkrachtige Haagse aanpak gevraagd varend ontgassen op Gelderse rivieren
27-02-2019 09:28 | Binnenvaart | auteur Redactie

ARNHEM - Gelders gedeputeerde Bea Schouten dringt bij minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat aan op een daadkrachtige aanpak tegen varend ontgassen. Nu er opnieuw signalen zijn dat er wordt ontgast op Gelderse rivieren, is een zo snel mogelijke landelijke invoering van een verbod en een stevige handhaving zeer gewenst.

Dit weekeinde blijkt uit een publicatie van de Gelderlander dat een Duitse rederij Gelders binnenvaartwater aanwijst als gebied waar schepen schadelijke, benzeenhoudende stoffen kunnen lozen. Ook zijn er bij provincie Gelderland inmiddels twaalf meldingen binnengekomen, die mogelijk gerelateerd zijn aan ontgassingen.

Maatregelen

Provincie Gelderland hanteert sinds 2017 een ontgassingsverbod op onder meer de Waal en de Rijn. De Duitse autoriteiten zijn destijds hierover ook geïnformeerd. Over het verbod zijn handhavingsafspraken gemaakt met de Landelijke Eenheid van de Nationale politie. Verder heeft provincie Gelderland 24 zogeheten eNoses geïnstalleerd. Vanaf maart moet daarmee mede duidelijk worden of er en hoe vaak er op de Waal varend wordt ontgast.

Voortvarende aanpak

Want dat is nu onduidelijk. Wel houdt het fenomeen Gelderlanders enorm bezig. Daarom wil Bea Schouten er alles aan doen om een veilige leefomgeving te creëren. De gedeputeerde vraagt daarom in een brief minister Cora van Nieuwenhuizen concreet om: een voortvarende aanpak van de invoering van het verbod, de aangekondigde landelijke handhavingsactie als eerste uit te voeren op Gelderse rivieren en verzoekt de minister het gesprek aan te gaan met provincie Gelderland en de burgemeesters van de Gelderse riviergemeenten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,995
Diesel1,910

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden