Clicky

 
Transport Online - Eerste reacties aankoop Air France-KLM positief

Eerste reacties aankoop Air France-KLM positief

Eerste reacties aankoop Air France-KLM positief
26-02-2019 22:31 | Politiek | auteur ANP

DEN HAAG - De eerste reacties vanuit politiek Den Haag op het besluit van het kabinet om een belang te nemen in de holding Air France-KLM zijn positief. Hiermee wil het kabinet het publieke belang van Schiphol en KLM veiligstellen, zei minister Wopke Hoekstra (Financiën): "Een extra slot op de deur en evenwicht in de verhoudingen.''

"Om Nederlandse belangen te borgen, is meer balans binnen Air France-KLM essentieel. Als Frankrijk niet bereid is te verkopen, moet Nederland wel kopen", aldus Jan Paternotte van regeringspartij D66. "Dat betekent niet dat we als politiek achter de stuurknuppel moeten gaan zitten, zoals bij Air France te vaak gebeurt."

Volgens Sybrand Buma (coalitiepartner CDA) beschermt het kabinet de "Nederlandse belangen door het kopen van een aanzienlijk belang in Air France-KLM. Dit is van grote betekenis voor een solide toekomst van KLM".

Belangrijk voor veel banen

Ook verscheidene oppositiepartijen zijn blij: "Eindelijk. Hier pleit de PVV al jaren voor!'', laat voorman Geert Wilders weten.

KLM is belangrijk voor heel veel banen in Nederland, benadrukt de PvdA. ,,Dus deze stap is goed. Nu moet het kabinet dezelfde assertiviteit tonen voor het grondpersoneel op Schiphol en alle mensen die keihard werken in de luchtvaart. Zodat iedereen zeker kan zijn van goed werk'', twittert Kamerlid Gijs van Dijk.

Ook kritiek

SGP-Kamerlid Chris Stoffer noemt het eveneens een "goede zet van het kabinet". Hij twitterde: "Publiek belang van #KLM annex #Schiphol is te groot om als het erop aankomt over te laten aan de Fransen."

Vanuit de oppositie klinkt echter ook kritiek. Volgens Forum voor Democratie herstellen Hoekstra en Rutte nu "op dure wijze'' de fout van de premier en de voorganger van Hoekstra, Jeroen Dijsselbloem, uit 2015. "Toen kostte een aandeel AirFrance-KLM ca. 6 euro. De belastingbetaler betaalt nu het dubbele. Bedankt Mark!'', twittert de partij.

Schril contrast

GroenLinks-leider Jesse Klaver meent dat de daadkracht van het kabinet om voor de luchtvaart op te komen "in schril contrast'' staat met de inspanningen voor het klimaat. "Dit markeert wel een tendens: de politiek die actief ingrijpt in de markt. Het opkopen en sluiten van kolencentrales, de terugkeer van een staatsbank en het ingrijpen in extreme topsalarissen is hiermee ook een stap dichterbij.''

En SP-leider Lilian Marijnissen twittert: "700 miljoen voor KLM en Schiphol. Nu ook voor onze ziekenhuizen, leraren en pensioenen?''

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden