Voortaan gordels verplicht in stint

Voortaan gordels verplicht in stint
26-02-2019 17:18 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Voor de zitplaatsen van de elektrische bolderkar stint worden veiligheidsgordels verplicht. Ook is er voortaan plaats voor maximaal acht passagiers. Verder moet het voertuig een extra rem krijgen.

De nieuwe veiligheidseisen gelden voor alle zogenoemde bijzondere bromfietsen, een categorie waar ook de stint onder valt. Verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen neemt de maatregelen na een dodelijk ongeval met de stint vorig jaar in Oss, waarbij vier kinderen om het leven kwamen.

Voor bestaande bijzondere bromfietsen verandert er voorlopig niets. Maar dat geldt niet voor de bestaande stints. Die mogen zonder aanpassingen niet meer de weg op.

Bij de nieuwe eisen zijn ook een jaarlijkse check en gerichte controles bij fabrikanten. De minister wil op korte termijn met de Tweede Kamer in gesprek over de voorstellen, die als het aan haar ligt zo snel mogelijk daarna gaan gelden.

"Met deze nieuwe eisen zetten we de veiligheid van bestuurders, passagiers en andere weggebruikers heel duidelijk op de eerste plek. De eisen aan fabrikanten zijn duidelijker en steviger, waarbij we nog steeds ruimte bieden voor nieuwe, innovatieve voertuigen'', aldus Van Nieuwenhuizen.

Voor verdere stappen wacht de minister onder meer nog op de uitkomsten van een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Van Nieuwenhuizen wil onder meer een verplicht rijbewijs voor bestuurders van een bijzondere bromfiets waarmee personen worden vervoerd. Ook kijkt ze naar een kentekenplicht.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,762
Diesel1,462

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden