Transport Online - CU: IJsselmeerroute voor Lelystad onderzoeken

CU: IJsselmeerroute voor Lelystad onderzoeken

CU: IJsselmeerroute voor Lelystad onderzoeken
23-02-2019 09:48 | Politiek | auteur ANP

DEN HAAG - De ChristenUnie wil dat met de herziening van het luchtruim ook gekeken wordt naar alternatieve routes voor Lelystad Airport. Minimale overlast voor omwonenden moet centraal staan. Ook als dit financieel of praktisch niet het voordeligst is.

Dat stelt Tweede Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie. Dat burgers zo weinig mogelijk last hebben van het vliegverkeer "vind ik heel veel belangrijker dan de minimale reistijd of het maximaal economisch belang van de luchtvaartmaatschappijen", zegt hij.

In 2023 moeten de nieuwe routes voor de luchtvaart boven Nederland gereed zijn. Bruins wil dat bij de nieuwe indeling ook wordt gekeken naar een vliegroute over het IJsselmeer voor Lelystad Airport. Dan zouden de vliegtuigen niet meer hoeven op te stijgen over het bewoonde Overijssel en Gelderland.

Op dit moment gebruikt Schiphol een vliegroute over het IJsselmeer. Tot dusver is de afspraak dat de nationale luchthaven prioriteit heeft. Lelystad mag de vliegroutes van Schiphol niet in de weg zitten is afgesproken.

Bruins wil van deze afspraak af. "Laat die politieke afspraak los, laat dat heilige huisje van de routes van Schiphol varen. Het luchtruim moet toch al op de schop, dan is het niet gek dat ook de nationale luchthaven daar iets van gaat merken. Laten we blanco beginnen", zegt hij in het AD.

Lelystad Airport moet in 2020 van het kabinet opengaan. Tegen de uitbreiding is veel verzet van bewoners in het oosten en noorden van het land. Zij vrezen geluidsoverlast door laag overvliegende toestellen. De herziening van het luchtruim moet een einde maken aan dat laagvliegen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,311

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions