Clicky


GroenLinks: stop met vliegen naar Brussel

GroenLinks: stop met vliegen naar Brussel
21-02-2019 18:56 | Politiek | auteur Redactie

DEN HAAG - GroenLinks doet vandaag een voorstel in de Tweede Kamer om vluchten tussen Amsterdam en Brussel uit te faseren. Er wordt nog altijd dagelijks meerdere malen gevlogen naar deze bestemming die met de trein binnen twee uur bereikt kan worden. GroenLinks Kamerlid Suzanne Kröger: "In deze tijden van klimaaturgentie is het toch gek dat er zo vaak een vliegtuig gaat terwijl je met de trein sneller in het centrum van Brussel staat? Stoppen is de logische optie."

Minister Van Nieuwenhuizen heeft onlangs nog laten weten een voorstander te zijn van groei van Schiphol en openstelling Lelystad Airport. GroenLinks wijst die plannen af omdat er binnen de huidige capaciteit ook andere mogelijkheden zijn. 35 procent van de vluchten die vertrekt vanaf Schiphol gaat naar een bestemming binnen 750 kilometer. Afstanden die ook met de trein kunnen worden afgelegd. Door te zorgen dat de trein een aantrekkelijk alternatief is qua tijd, prijs en gemak, is groei van de luchtvaart niet nodig.

De partij wil inzetten op betere en snellere internationale treinen. Ook moet de trein op korte afstanden het goedkoopste alternatief worden. Een online petitie die GroenLinks gisteren lanceerde werd binnen 24 uur meer dan 10.000 keer ondertekend. De teller staat inmiddels op 15.000

Suzanne Kröger: "Dat je niet het vliegtuig naar Maastricht kan pakken vinden we heel normaal. Terwijl de afstand van Schiphol naar Brussel korter is dan naar Maastricht! Kröger wil dat de minister zo snel mogelijk in gesprek gaat met de betrokken partijen om de vlucht uit te faseren."