'Recordomzet door elektrische auto's'

'Recordomzet door elektrische auto's'
21-02-2019 11:09 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De recordomzet uit de verkoop van nieuwe personenauto's vorig jaar is te danken aan de elektrische auto's. Dat stelt het Economisch Bureau van ING. De run op dure elektrische auto's voordat begin dit jaar de bijtellingsregels veranderden, hielpen de omzet van nieuwe wagens naar ruim 15 miljard euro.

Van dat bedrag was 1,8 miljard afkomstig van elektrische auto's die gemiddeld 74.000 euro kostten. Voor normale en hybride auto's lag de gemiddelde aanschafprijs op 33.800 euro.

Bij de auto's waar de meeste omzet mee werd behaald, voerde Tesla de lijst aan. Model S staat bovenaan, gevolgd door de Model X. Ook de Jaguar I-Pace deed het met een vierde plaats goed. Tussen de elektrische wagens in staat Volkswagen Golf op plaats drie. De elektrische e-Golf was goed voor een derde van de omzet van dat model. Pas op plaats vijf staat de VW Polo, de meest verkochte auto van Nederland.

Dit jaar komen er volgens de economen van ING meer betaalbare elektrische auto's op de markt, waardoor het marktaandeel van elektrisch aangedreven personenauto's verder al stijgen van 5,2 procent vorige maand. De elektrische auto is nu nog vooral interessant voor zakelijke rijders en daarvan zullen er steeds meer één binnen hun leasebudget kunnen vinden. In januari daalde de gemiddelde prijs van een elektrische auto al naar 43.000 euro. De gemiddelde aanschafprijs van een zakelijke auto ligt op 36.000 euro.

Bedrijven zien volgens een onderzoek van Kantar TNS in opdracht van ING hun werknemers vaker graag volledig elektrisch rijden. Van de ruim duizend ondervraagde ondernemingen vond bijna een kwart dat een auto van de zaak elektrisch moet zijn. Ruim een derde is het daar niet mee eens, de rest heeft geen mening.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden