Industrieel ontwerper Friso Kramer overleden

Industrieel ontwerper Friso Kramer overleden
21-02-2019 09:27 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - In Amsterdam is industrieel ontwerper Friso Kramer overleden. Zijn familie heeft dat bekendgemaakt in een overlijdensadvertentie in NRC. Kramer was 96 jaar oud.

Friso Kramer ontwierp onder meer stalen meubelen en armaturen voor straatverlichting. De Revolt-stoel uit 1953 geldt als zijn belangrijkste ontwerp, evenals de lantaarnpaal met kegelvormige kap uit 1960 die hij ontwierp voor de gemeente Den Haag. Dat zijn klassiekers geworden, zegt het Stedelijk Museum, dat Kramer een van de belangrijkste Nederlandse industrieel ontwerpers noemt. Ook bekend zijn zijn betonnen zitbanken voor openbare ruimten op onder meer Schiphol.

In 1963 was hij een van de oprichters van ontwerpbureau Total Design. Hij bleef daaraan verbonden tot 1968. Van 1971 tot 1983 was hij directeur van het ontwerpbureau van bedrijfsinrichter Ahrend.

Van Kramers werk zijn overzichtstentoonstellingen gehouden in het Stedelijk (1977/78) en Museum Boijmans Van Beuningen (1991). Hij kreeg verschillende prijzen voor zijn ontwerpen, waaronder in 1983 de Piet Zwart Prijs.

Friso Kramer was de zoon van architect Piet Kramer, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Amsterdamse School.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden