Transport Online - Geen doorbraak in impasse over brexitakkoord

Geen doorbraak in impasse over brexitakkoord

Geen doorbraak in impasse over brexitakkoord
20-02-2019 20:44 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - Overleg over de patstelling over het brexitakkooord tussen de Britse premier Theresa May en voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft zoals verwacht niet geleid tot een doorbraak. De twee leiders hadden woensdagavond een "constructief’’ gesprek en zullen hun onderhandelingsteams opdragen de opties in een "positieve geest’’ te blijven verkennen.

Gezien de korte tijd die er nog rest tot 30 maart zullen May en Juncker de voortgang de komende dagen opnieuw bespreken, in ieder geval nog deze maand. Zij spreken in een verklaring van het ,,historische belang’’ om de EU en het Verenigd Koninkrijk op een pad te krijgen naar een "diep en uniek toekomstig partnerschap’’.

Het voornaamste probleem is de 'backstop', de garantieregeling om een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland na het Britse vertrek per 30 maart te voorkomen. Het Britse parlement steunt het terugtrekkingsakkoord niet als er geen eindtijd aan wordt gekoppeld.

May en Juncker bespraken welke juridisch-bindende garanties er kunnen worden gegeven om te onderstrepen dat de backstop van tijdelijke aard is. Beiden bevestigden opnieuw dat ze geen harde grens willen in Ierland. Een van de mogelijkheden is om de politieke verklaring die bij het akkoord hoort aan te passen of te wijzigen. EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en de Britse minister Stephen Barclay gaan hiermee aan de slag.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,675
Diesel1,318

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions