Clicky


Jumbo moet distributiewerkers loon nabetalen

Jumbo moet distributiewerkers loon nabetalen
20-02-2019 17:16 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Supermarktketen Jumbo moet haar distributiewerkers nabetalen omdat ze te weinig loon hebben gehad. Dit is het gevolg van de uitspraak van de rechter die onlangs oordeelde dat de cao nog steeds geldt. De vakbonden zijn blij dat Jumbo het achterstallig loon deze maand nog uitkeert. Daarmee wordt voorkomen dat bonden opnieuw naar de rechter stappen om ook deze loonvorderingen juridisch af te dwingen.

Recht op cao-loon

De nabetaling kan voor sommige distributiewerkers oplopen tot 1.300 euro, afhankelijk van leeftijd en functie. Het cao-loon wordt nabetaald met terugwerkende kracht vanaf 26 februari 2018. "Dit is de datum waarop de eigen Jumbo-regeling is doorgevoerd. Het is voor Jumbo niet meer vol te houden dat de eigen, eenzijdige regeling beter is dan de cao", aldus Kitty Huntjens van CNV Vakmensen.

Opnieuw een overwinning

Ali Aklalouch van FNV Handel: "Dit is opnieuw een overwinning voor distributiewerkers, maar we zijn er nog niet. We zien graag dat er ook een oplossing komt voor de tweedeling die Jumbo heeft gecreëerd op de werkvloer. Dat zorgt nog steeds voor veel onrust onder het vaste personeel. Distributiewerkers die niet voor de Jumbo-regeling kozen zijn benadeeld, omdat zij terecht vasthielden aan hun cao. Zij krijgen niet de loonsverhoging die andere collega’s onder de eigen Jumbo-regeling wel hebben gehad. Wij verzoeken Jumbo daarom om dit verschil alsnog recht te trekken."

Ongelijke behandeling

In een brief hebben vakbonden FNV en CNV Jumbo inmiddels laten weten dat de ongelijke behandeling niet is toegestaan. "Goed werkgeverschap betekent dat werknemers die in dezelfde situatie zitten, ook op dezelfde manier worden behandeld. Dat houdt ook in dat men recht heeft op hetzelfde salaris voor hetzelfde werk. Daarom willen we met Jumbo tot een oplossing komen voor alle distributiewerkers die zijn benadeeld, zodat we dit geschil achter ons kunnen laten. Lukt dat niet, dan zullen we opnieuw overwegen om naar de rechter te stappen om ook voor deze groep ons gelijk te halen", aldus Aklalouch.