Clicky


Stijgende energierekening 'serieuze zorg' voor kabinet

Stijgende energierekening 'serieuze zorg' voor kabinet
19-02-2019 16:18 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Dat de energierekening dit jaar harder stijgt dan verwacht, is een "serieuze zorg'' voor het kabinet. Dat zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat). Of huishoudens op compensatie kunnen rekenen, is evenwel afhankelijk van nieuwe koopkrachtcijfers die volgende maand worden verwacht.

Het kabinet beloofde vorig jaar op Prinsjesdag dat bijna iedereen in Nederland in 2019 meer te besteden zou krijgen. Wiebes erkent dat bij de ramingen van inflatie en koopkracht oude cijfers zijn gebruikt over bijvoorbeeld het verbruik en de prijzen van stroom en gas. De tarieven in de markt zijn sterker gestegen dan verwacht. "We hadden ons minder stellig moeten uitlaten'', geeft hij toe.

Wat een en ander betekent voor de totale koopkracht, moet volgens Wiebes nog blijken. "Het leven bestaat uit meer dan alleen energie'', aldus de minister. Tot nu toe ziet het er volgens hem naar uit dat de prijsontwikkeling van andere goederen en diensten in elk geval een deel van de tegenvaller op de energierekening compenseert.

Oppositiepartij GroenLinks gelooft daar niet in. "Het kabinet houdt zich niet aan belofte dat iedereen er in 2019 op vooruit gaat'', concludeert Kamerlid Bart Snels. De oppositie waarschuwde eerder al dat mensen met een lager inkomen het kind van de rekening zouden worden, brengt hij in herinnering.

Ook de coalitiepartijen zijn boos. D66-Kamerlid Matthijs Sienot spreekt van "een enorme miskleun'' die het vertrouwen in ramingen niet ten goede komt. "Een ongelofelijke stommiteit'' vindt Carla Dik-Faber van de ChristenUnie. "Wij balen hiervan.'' CDA'er Agnes Mulder wil dat het kabinet met een antwoord komt. "Want dit is voor ons niet acceptabel.''

De VVD wil weten of wél actuele cijfers worden gebruikt voor de doorrekening van het Klimaatakkoord. Daaruit moet blijken of die voorstellen om Nederland op termijn CO2-neutraal te maken, wel voor iedereen betaalbaar zijn. "Hebben we de marktontwikkelingen wel scherp?'', vraagt Kamerlid Dilan Yeşilgöz.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Verkeersinformatie


  Actuele wachttijd Eurotunnel


  Andere Europese Landen


  Overige Verkeersinformatie

  Actuele Brandstofprijzen
  Euro951,962
  Diesel1,642

  Aangeleverd door UnitedConsumers

  Meer brandstofprijzen

  Truckoccasions