Clicky

 
Transport Online - Groot aantal Schipholmedewerkers betrokken bij drugssmokkel

Groot aantal Schipholmedewerkers betrokken bij drugssmokkel

Groot aantal Schipholmedewerkers betrokken bij drugssmokkel
19-02-2019 10:10 | Incidenten | auteur Redactie

SCHIPHOL - De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdagochtend 19 februari 2019 twee Schipholmedewerkers aangehouden op de luchthaven als verdachten van drugssmokkel. De mannen, in de leeftijd van 33 en 44 jaar en afkomstig uit Amsterdam, werkten vermoedelijk samen met meerdere andere verdachten op het beveiligde gedeelte van de luchthaven Schiphol.

Deze aanhoudingen maken deel uit van een in augustus 2017 opgestart strafrechtelijk onderzoek van een team Zware Criminaliteit van de Koninklijke Marechaussee. Onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland, werd er onderzoek gedaan naar een crimineel samenwerkingsverband dat zich bezig hield met grootschalige invoer van verdovende middelen via de luchthaven Schiphol.

Gedurende dit onderzoek kwamen er meerdere Schipholmedewerkers, werkzaam in de bagagekelder, de catering en schoonmaak, als verdachten in beeld. Deze verdachten hadden voor hun werk een Schipholpas waarmee zij het beveiligde gebied van de luchthaven konden betreden. Hierdoor hadden zij toegang tot locaties waar weinig mensen mochten komen zoals de bagage-afhandeling.

In het strafrechtelijk onderzoek werd duidelijk dat de smokkelorganisatie met het grootste gemak koffers met heroïne en cocaïne aan boord van vliegtuigen plaatste die vertrokken vanuit Afrika en Zuid-Amerika. Deze koffers werden door tussenkomst van medewerkers van deze luchthavens heimelijk en ongeregistreerd aan boord gebracht.

Bij aankomst in Nederland haalden bagagemedewerkers de koffers zo snel mogelijk uit het bagagesysteem en gaven deze door aan het catering- of schoonmaakpersoneel. De koffers werden vervolgens afgegeven aan een vrouw in Almere die in contact stond met de criminele organisatie in Afrika.

In de afgelopen periode arresteerde de Marechaussee al twaalf personen waarvan er negen op Schiphol werkten. Zij zijn inmiddels weer op vrije voeten en zullen zich later voor een rechter moeten verantwoorden. Tijdens eerdere acties trof de Marechaussee al ruim 100 kg aan heroïne en cocaïne aan. Bij doorzoekingen van woningen werd nog eens ruim 100.000 euro aan contant geld en goederen inbeslaggenomen. Ook loopt er een onderzoek naar bezittingen in het buitenland. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,198
Diesel2,069

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden