Transport Online - Supermaan in de avond te zien

Supermaan in de avond te zien

Supermaan in de avond te zien
19-02-2019 09:30 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Als het weer het toelaat is er dinsdagavond opnieuw een zogenoemde supermaan te zien. De volle maan lijkt dan veel groter dan normaal. Ook is het maanlicht feller dan bij een gebruikelijke volle maan.

Volgens weerbureau Weeronline komt dit doordat het hemellichaam dichter bij de aarde staat dan een gemiddelde volle maan. De afstand tussen de maan en de aarde verandert gedurende het jaar. Dat komt doordat de maan geen cirkelvormige, maar een elliptische baan om de aarde heeft. Gemiddeld is de afstand tussen de maan en de aarde 384.000 kilometer. Bij een supermaan staat de maan 'maar' 357.000 kilometer van ons vandaan.

Er is een redelijke kans dat de maan te zien is, want er zijn dinsdag opklaringen en wolkenvelden, aldus Weeronline. De supermaan lijkt het grootst aan het begin van de avond, wanneer de zon net onder is.

Vorige maand was er ook een supermaan te zien. Toen vond er tegelijkertijd ook een maansverduistering plaats, waardoor de maan rood kleurde, een bloedmaan.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,325

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions