Waar ergeren vrachtwagenchauffeurs zich het meeste aan in het verkeer?

Waar ergeren vrachtwagenchauffeurs zich het meeste aan in het verkeer?
19-02-2019 08:30 | Weer en Verkeer | auteur Redactie

TILBURG - Automobilisten die tijdens het uitvoegen op de snelweg vlak voor de vrachtwagen langs schieten is met stip de grootste verkeersergernis onder Nederlandse vrachtwagenchauffeurs. Ook agressie in het verkeer door voor de vrachtwagen bewust op de rempedaal te trappen en afgeleide medeweggebruikers door mobiele telefoons zorgen voor de nodige irritaties onder vrachtwagenchauffeurs.

Dit blijkt uit het Nationaal Chauffeurs Onderzoek dat voor de derde keer gehouden is op initiatief van Logistic Force, HR-dienstverlener in de sector Transport & Logistiek. Aan het onderzoek werkten 1.114 Nederlandse beroepschauffeurs mee.

De volledige verkeersergernissen top 5:

1.    Automobilisten die op de snelweg bij het uitvoegen plotseling voor de vrachtwagen schieten.
2.    Agressie in de vorm van bewust remmen voor de vrachtwagen.
3.    Afgeleide medeweggebruikers door mobiele telefoons.
4.    Automobilisten die langzamer rijden dan 80 km per uur op de snelweg.
5.    Weggebruikers die geen richting aangeven bij een rotonde.

Frustratie in het verkeer

Cabaretier Steven Brunswijk (Brabo) reedt een dag mee met vrachtwagenchauffeur Bart om zelf te ervaren wat je tegenkomt in het verkeer. "In een vrachtwagen rijd je al met een slakkengang en dan komt het voor dat je door een onoplettende automobilist nog langzamer moet rijden of nog erger plotseling op de rem moet", aldus Steven. "Als automobilist sta je hier niet zo bij stil maar als vrachtwagenchauffeur vreet je je stuur op."

Rekening houden met elkaar

"Met 18 meter lengte en een gewicht van 50 ton nemen onverwachte handelingen een groter risico met zich mee", vertelt Michel Stoops van Logistic Force. "Je staat niet zomaar stil. Wanneer weggebruikers over en weer wat meer rekening met elkaar houden en elkaar de ruimte gunnen komt dat de verkeersveiligheid ten goede."

Het Nationaal Chauffeurs Onderzoek

Naast de verkeersergernissen is er ook onderzocht hoe de Nederlandse chauffeurs kijken naar relevante thema’s binnen de beroepsgroep zoals personeelsschaarste en de rol van technologische innovaties. 60 procent van de chauffeurs geeft aan het chauffeurstekort in zijn of haar dagelijkse werk te merken. 55,4 procent van de chauffeurs denkt dat het beroep er over tien jaar anders uitziet door technologische ontwikkelingen. Eén op de drie chauffeurs ziet technologische innovaties zelfs als een bedreiging voor de eigen baan.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden