OM vervolgt bestuurder grasmaaier voor ongeluk

OM vervolgt bestuurder grasmaaier voor ongeluk
18-02-2019 13:15 | Binnenland | auteur ANP

KAMPEN - Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt de 29-jarige bestuurder van een maaimachine, die in september vorig jaar in Kampen een ongeluk veroorzaakte waardoor een zesjarig meisje overleed. Het kind kwam onder de wielen van de machine terecht. Ze overleed vijf dagen later aan haar verwondingen. Wat het OM de bestuurder van de maaimachine precies verwijt wordt later in het voorjaar bekend, aldus een woordvoerster maandag.

De gemeente Kampen heeft laten onderzoeken hoe het ongeluk kon gebeuren. Uit het onderzoeksrapport blijkt dat de bestuurder onvoldoende was getraind om de zware maaimachine veilig te besturen. De trekker waarop hij reed had een veel ingewikkelder bedieningspaneel dan nodig is voor een grasmaaier. De machine stond niet meteen stil toen de bestuurder remde omdat hij een kind zag vallen.

Het ongeluk gebeurde op een grasveld bij een basisschool in Kampen. De leerlingen mogen tijdens de pauze op dat grasveld spelen. De gemeente had geen afspraken gemaakt over grasmaaien tijdens de schoolpauzes, noch was er iets vastgelegd over toezicht op de kinderen tijdens het maaien. Kampen gaat vanaf nu scholen vooraf waarschuwen voor maaibeurten en niet meer maaien als er kinderen buiten zijn, zei burgemeester Bort Koelewijn maandag.

Toen de bestuurder wilde gaan maaien, zag hij een groepje kinderen op het gras. Hij toeterde en beduidde dat ze weg moesten gaan. Toen hij dacht dat ze weg waren, reed hij achteruit. Even daarna zag hij het meisje vallen. Hij remde, maar de machine reed nog even door. De onderzoekers denken dat de grasmaaier mogelijk in een verkeerde stand stond en daarom niet direct stopte.

Kampen heeft alle grasmaaiers nu voorzien van een achteruitrijcamera en een zwaailicht. Vastgelegd wordt welke training een medewerker moet hebben als hij in de openbare ruimte met machines werkt. Ook worden specifieke risico's per gebied nu vooraf besproken. Kampen gaat andere gemeenten waarschuwen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden