Transport Online - Europa terughoudend over terughalen IS'ers

Europa terughoudend over terughalen IS'ers

Europa terughoudend over terughalen IS'ers
18-02-2019 10:26 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

PARIJS - Europese landen reageren voorzichtig op de Amerikaanse oproep om honderden IS-strijders op te nemen en te berechten. "We passen ons beleid nog niet aan'', zei de Franse minister Nicole Belloubet (Justitie) maandag tegen zender France 2. Frankrijk bekijkt volgens haar momenteel per geval of burgers worden teruggehaald uit Syrië.

Belloubet reageerde op een oproep van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij vroeg Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere Europese bondgenoten om ruim 800 IS-strijders op te nemen die gevangen zijn genomen in Syrië. Het alternatief is volgens Trump dat de jihadisten weer op vrije voeten komen en vermoedelijk op eigen houtje terugkeren naar Europa.

De Duitse minister Heiko Maas (Buitenlandse Zaken) zei zondag tegen zender ARD dat het momenteel "heel erg moeilijk'' is om Europese IS-aanhangers te repatriëren uit Syrië. Maas zei dat zo'n terugkeer alleen mogelijk is als IS-strijders na terugkeer onmiddellijk worden vastgezet en vervolgd. Dat vereist juridische informatie.

Volgens Maas wil zijn regering met Frankrijk en Groot-Brittannië overleggen over hoe het nu verder moet. Ook andere Europese landen hebben behoefte aan overleg. In België riep minister Koen Geens (Justitie) op tot een Europese oplossing.Rijverboden

LET OP: Extra rijverboden rondom Pinksteren:
> Klik Hier! <

De rijverboden voor deze week: maandag 25 mei t/m zondag 31 mei

Alle Rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,623
Diesel1,297

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions