Clicky

 
Transport Online - 'KLM-baas Pieter Elbers tekent compromis over aanblijven'

'KLM-baas Pieter Elbers tekent compromis over aanblijven'

'KLM-baas Pieter Elbers tekent compromis over aanblijven'
17-02-2019 15:28 | Algemeen | auteur ANP/BLOOMBERG

PARIJS - [update 22:23 uur] KLM-baas Pieter Elbers kan mogelijk aanblijven als president-directeur van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Volgens de Franse krant La Tribune is sprake van een soort compromis hierover. Dat voorstel zou nog wel moeten worden goedgekeurd in de bestuursvergadering van moederbedrijf Air France-KLM.

Het luchtvaartconcern zelf weigert commentaar te geven. Er zijn ook media die bronnen aanhalen die benadrukken dat er nog geen akkoord is. En er gaan geruchten dat het aanstellen van een extra Franse commissaris bij KLM een soort voorwaarde zou zijn voor het aanblijven van Elbers.

Binnen het luchtvaartconcern lijkt al een tijdje een machtsstrijd aan de gang over de positie van de KLM-topman. Hij zou door de directie van Air France-KLM worden gezien als een lastige sta-in-de-weg bij voorstellen van het moederbedrijf om de structuur te wijzigen. Elbers lag meermaals dwars bij plannen uit Parijs om de autonomie van KLM in te perken.

La Tribune stelt dat de top van Air France-KLM de kwestie mogelijk dinsdag bij zijn bestuursvergadering wil afhandelen. Maar zeker is dit niet, omdat de huidige termijn van Elbers als baas van KLM nog loopt tot in april.

Volgens het compromisvoorstel over de herbenoeming van de Nederlander zou de bestaande structuur van de organisatie intact blijven. Daarnaast zou Elbers worden aangesteld als adjunct-topman bij Air France-KLM, een functie die ook is weggelegd voor het hoofd van luchtvaartmaatschappij Air France.

La Tribune stelt dat er over het eventueel benoemen van een extra Franse commissaris in de raad van commissarissen van KLM nog geen besluit is genomen. In Nederland ligt het gevoelig als Ben Smith, de hoogste baas van het moederbedrijf, zich bij KLM als commissaris met de gang van zaken kan gaan bemoeien. Ook Anne-Marie Couderc, de voorzitter van Air France-KLM, zou een optie zijn.

De hele kwestie zorgt voor veel onrust. Ook de Nederlandse politiek bemoeide zich er al mee en personeel van KLM kwam onlangs met een petitie om Elbers te behouden. Die werd meer dan 25.000 keer ondertekend.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,755

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions