Transport Online - Protesten gele hesjes lopen weer uit de hand

Protesten gele hesjes lopen weer uit de hand

Protesten gele hesjes lopen weer uit de hand
16-02-2019 21:05 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

PARIJS - Voor het veertiende weekeinde op rij hebben de zogenoemde gele hesjes gedemonstreerd in Frankrijk. Na een rustig begin namen de protesten gedurende de middag een gewelddadige wending.

In Parijs, Lyon en Bordeaux gebruikte de politie traangas om de demonstrerende menigte uiteen te jagen nadat er met projectielen werd gegooid en vuilnisbakken in brand werden gestoken. In Rouen raakten vier mensen gewond nadat een automobilist zich een weg probeerde te banen door de menigte demonstranten, aldus de autoriteiten.

In Parijs werd de situatie ook gespannen toen de stoet demonstranten de Franse filosoof Alain Finkielkraut tegenkwam. Zij riepen antisemitische leuzen naar de man van Pools-Joodse origine. "Een uitbarsting van haat in zijn zuiverste vorm", schreef minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner in een reactie op Twitter. President Emmanuel Macron noemde Finkielkraut in een tweet een "eminente letterkundige". De president zei verder dit soort beledigingen niet te tolereren. De uitlatingen zijn "de absolute ontkenning van wie wij zijn en wat ons tot een grote natie maakt".

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken waren zaterdag rond de 41.500 demonstranten op de been. Vorige week waren dat er 10.000 meer. Toen de protesten in november begonnen liepen zo'n 300.000 gele hesjes mee.

De demonstraties begonnen op 17 november tegen plannen voor hogere brandstofprijzen, maar richten zich al snel tegen het hervormingsbeleid van president Emmanuel Macron.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen