Clicky

 
Transport Online - Werknemers DHL Logistics Nederland zijn kwaad en willen staken

Werknemers DHL Logistics Nederland zijn kwaad en willen staken

Werknemers DHL Logistics Nederland zijn kwaad en willen staken
16-02-2019 10:08 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Werknemers van DHL Supply Chain zijn zo kwaad op de directie dat ze een wilde staking willen organiseren. Mensen geven aan dat de directeur zich beter niet kan vertonen op de vestiging.

Aanleiding voor de woede is de opstelling van DHL in de onderhandelingen voor een nieuwe cao DHL Logistics Nederland. DHL Supply Chain valt onder die cao. Arie van Dijk, bestuurder FNV: "Ik heb mensen er met de grootste moeite van kunnen weerhouden om het werk nu al neer te leggen. Het bedrijf wil over werknemers kunnen beschikken wanneer het maar nodig is, de ene week zestig uur, de andere misschien twintig, alles zonder overwerk- en ploegentoeslagen, want die willen ze afschaffen. De voorgestelde loonsverhoging is 0,0%. Het pakket dat DHL op tafel legt betekent een achteruitgang in loon van 25 tot 30%. Te schandalig voor woorden."

Olie op het vuur

Nadat DHL de voorstellen op tafel legde, heeft FNV het cao-overleg opgeschort om met de leden te overleggen. DHL gooit nu olie op het vuur door vakbonden te verbieden mensen te spreken op de vestigingen. Vakbondspamfletten zijn door managers verscheurd voor de ogen van hun werknemers.

Van Dijk: "Dit zet kwaad bloed. Er is vanuit de directie een brief gegaan naar alle vestigingsmanagers. Daarin staat dat zij de bonden zoveel mogelijk dwars moeten zitten. De angst en repressie spreken boekdelen."

Van Dijk vermoedt een éénmansactie vanuit de directeur in Nederland. "Ik vraag me af wat ze hiervan vinden op het hoofdkantoor in Bonn", zegt hij. "Ik kan me niet voorstellen dat zij dit aansturen, maar ik laat me graag verrassen."

FNV en de werknemers van DHL willen een loonsverhoging van vijf procent en behoud van de overwerk- en ploegentoeslagen. FNV overlegt nu buiten werktijd met de DHL-werknemers. Een staking is niet uitgesloten.

Schril contrast

DHL Supply Chain kocht onlangs een certificering als ‘Top Employer’ bij het commerciële Top Employers Institute. Medewerkers bij DHL Freight kregen al een hesje met deze ‘onderscheiding’ uitgedeeld. Van Dijk: "Misschien niet nodig te zeggen dat dat predicaat in schril contrast staat met de werkelijkheid."

Er werken 3.200 werknemers en 2.550 uitzendkrachten onder de cao DHL Logistics Nederland. 2.500 vaste medewerkers en 2.500 uitzendkrachten werken bij DHL Supply Chain, 290 vaste medewerkers en 40 uitzendkrachten bij DHL Freight en nog eens 355 vaste medewerkers bij DHL Global Forwarding.

Foto's

  • DHL
    DHL

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,306
Diesel2,113

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden