Transport Online - Meer elektrische bussen in Utrecht

Meer elektrische bussen in Utrecht

Meer elektrische bussen in Utrecht
15-02-2019 11:20 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

UTRECHT - Schone bussen met meer zitplaatsen voor de reizigers. Om dat voor elkaar te krijgen investeren de provincie Utrecht en vervoerder U-OV in een omvangrijke vernieuwing van het openbaar vervoer. Vanaf eind 2019 worden 125 bussen vervangen. Daarvoor in de plaats komen behalve de nodige gemoderniseerde voertuigen 55 nieuwe elektrische bussen die gaan rijden op drie lijnen in de stad Utrecht en in de streekdienst. De instroom van zoveel elektrische bussen in een al langer lopende concessie is uniek in Nederland.

Gedeputeerde Dennis Straat: “Met deze vervanging slaat de provincie Utrecht samen met vervoerder U-OV twee vliegen in één klap. Met de komst van zoveel nieuwe elektrische bussen zetten we een flinke stap naar het doel van volledig schoon openbaar vervoer in 2028. Tegelijkertijd is er, gezien de aanhoudende groei van het openbaar vervoer, dringend behoefte aan extra capaciteit. Daarom gaan er meer lange bussen rijden op lijnen waar vooral in de spits veel vraag naar is.”

De capaciteitsuitbreiding levert dagelijks ruim 1.000 extra zitplaatsen op. Bovendien zet U-OV 15 nieuwe bussen in van 15 meter lengte op drukke regiolijnen. Ook deze bussen bieden extra plek voor de reizigers.

Vervolgstap met elektrisch rijden

U-OV rijdt momenteel in de stad Utrecht elektrisch op de lijnen 1 en 2. Als vervolgstap worden drie drukke stadslijnen omgeschakeld naar elektrisch rijden: lijn 3 Utrecht C.S. – Overvecht, lijn 7 Voordorp – Kanaleneiland en lijn 8 Station Lunetten – Oorsprongpark. Voor deze stadslijnen zal U-OV 35 nieuwe, elektrische bussen inzetten, wat voldoende is om deze lijnen elektrisch te laten rijden. De bussen worden op de eindpunten van de lijn opgeladen met snelladers. Bovendien gaan rondom de stad Utrecht in de streekdienst 20 nieuwe, elektrische bussen rijden. Deze elektrische bussen worden op de stalling in Nieuwegein en Zeist opgeladen en rijden verspreid over de dag op meerdere lijnen, met de nadruk op de ochtend- en avondspits.

Planning en kosten

Voor de vervanging van de resterende 70 voertuigen worden 15 nieuwe dieselbussen aangeschaft, evenals gemoderniseerde bussen. De 15 nieuwe U-OV bussen voor de regiolijnen voldoen aan de hoogste Euro VI norm en gaan vanaf december 2019 als eerste rijden. De 55 elektrische bussen zullen na uitgebreid te zijn getest vanaf voorjaar 2020 gefaseerd gaan rijden voor de reizigers.

Om deze investering in duurzaam openbaar vervoer mogelijk te maken, stelt de provincie Utrecht een eenmalige bijdrage beschikbaar van 5 miljoen euro in de meerkosten. Bovendien investeert de provincie jaarlijks 1,3 miljoen euro in capaciteitsverruimende maatregelen met de inzet van langere bussen. Om de ingebruikname van de elektrische bussen mogelijk te maken, werken de provincie en U-OV nauw samen met de gemeente Utrecht.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,661
Diesel1,322

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions