Clicky

 
Transport Online - Weerstand tegen Franse 'gele hesjes' groeit

Weerstand tegen Franse 'gele hesjes' groeit

Weerstand tegen Franse 'gele hesjes' groeit
14-02-2019 18:05 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS - De spontane Franse protestbeweging 'gilets jaunes' ('gele hesjes') lijkt op zijn retour. Volgens de laatste opiniepeilingen vindt 56 procent van de Fransen dat de straatprotesten en blokkades van de gele hesjes moeten ophouden. Het is voor het eerst sinds de beweging in oktober in sociale media opdook, dat ze geen enorme steun geniet. In alle peilingen tot dusver kregen de gele hesjes steun van een ruime meerderheid van de ondervraagden.

De kolossale beweging ontstond uit protest tegen de forse stijging van brandstof- en energieprijzen en uit onvrede over liberale hervormingen. Daarmee wilde de regering van president Macron de klimaatverandering beheersen en de Franse economie vlot trekken. Maar veel Fransen zagen het als weer een belasting die de middenklasse, vooral buiten de steden, moet ophoesten en die de welgestelde Parijzenaars niet aantast. Nu zegt 64 procent van de ondervraagden dat de oorspronkelijke doelen van de 'gele hesjes' bij het protest naar de achtergrond zijn verdwenen.

Dat is mogelijk omdat de beweging van het begin af aan chaotisch en zonder duidelijke leiding is geweest. De eisen van de honderdduizenden deelnemers variëren. Tijdens betogingen tegen accijnsverhogingen klonk steeds vaker de eis dat Macron moet aftreden. 'Gele hesjes' eisen hier en daar ook ,,de macht voor het volk terug'' via invoering van referenda. De regering heeft uit angst voor de omvang van het protest begin december al de prijsverhogingen ongedaan gemaakt.

Bij blokkades zijn ongelukken gebeurd. Sinds de eerste grote nationale protestzaterdag (17 november) zijn er elf doden gevallen. Bij ongeregeldheden vielen 2900 gewonden onder wie 1050 agenten. Zaterdag is de veertiende protestdag.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,355
Diesel2,068

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden