Transport Online - Groeivertraging voor Nederlandse economie

Groeivertraging voor Nederlandse economie

Groeivertraging voor Nederlandse economie
14-02-2019 09:31 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - De economische groei van Nederland kwam vorig jaar uit op 2,5 procent in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee is sprake van een groeivertraging. De Nederlandse economie groeide een jaar eerder nog met 2,9 procent. Dat valt op te maken uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het slotkwartaal van 2018 was sprake van 0,5 procent groei.

Onder meer de consumptie en investeringen droegen bij aan de groei. Ook handel speelde een rol, maar deze was minder prominent in vergelijking met een jaar eerder. In het slotkwartaal van 2018 werd de import en export gedrukt door een bedrijf dat een deel van zijn activiteiten heeft verplaatst naar een ander land. Het groeicijfer van het derde kwartaal werd vanwege seizoensinvloeden bijgesteld van 0,2 procent naar 0,1 procent.

Volgens het CBS trokken consumenten gemiddeld 2,5 procent meer uit aan goederen en diensten. Met name auto's en elektrische apparaten vonden vorig jaar gretig aftrek. Ook was de Nederlander vaker op het terras te vinden, en werd door huishoudens meer geld vrijgemaakt voor vervoer en communicatie. Verder stegen de investeringen met 4,8 procent. Bedrijven staken volgens het CBS meer geld in personenauto's gebouwen en machines.

Vooral in de bouwsector was de aanhoudende economische vooruitgang goed te merken, aldus het CBS. Ook bij de zakelijke dienstverlening, en dan met name de uitzendbranche, was sprake van een "aanzienlijke" groei. Het aantal uitzendkrachten nam daarbij andermaal toe.

De industrie produceerde op jaarbasis meer dan een jaar eerder. Vooral transportmiddelen en machines en apparaten werden meer vervaardigd. Deze groei vertaalde zich ook in de exportcijfers. De landbouw produceerde minder dan een jaar eerder. De lange hete zomer speelde hier vermoedelijk een rol.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,311

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions