Clicky


Mercedes Arocs sneeuwschuiver geen overbodige luxe in Zweden

Mercedes Arocs sneeuwschuiver geen overbodige luxe in Zweden
13-02-2019 11:20 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

ZWEDEN - Wanneer de wegen tijdens de winterperiode in Zweden sneeuw- en ijsvrij gehouden moeten worden dan is er maar één optie en dat is zware machines inzetten. Het zal daarom gene verrassing zijn dat de Zweedse Jonas Vykander een Mercedes Arocs 3258 8x4 gebruikt.

Van oktober tot mei is hij altijd stand-by om de wegen ten noordwesten van Åre in Midden-Zweden open te houden. Aangedreven door een OM 473 met een vermogen van 425 kW, rijdt de Arocs met een aan de voorzijde gemonteerde sneeuwschuiver ongeveer 91 km in de richting van Noorwegen voordat hij terugkeert in de tegenovergestelde richting.

De truck is ook uitgerust met een afzonderlijke, zijdelings gemonteerde sneeuwschuiver van ongeveer 1,80 m hoog. Bovendien bevindt zich een derde sneeuwschuiver onder het voertuig.

De vrachtwagen rijdt altijd maar een paar centimeter van de kant van de weg af. Extra ondersteuning komt van de spijkerbanden op de eerste drie assen. Indien nodig kan Vykander ook sneeuwkettingen monteren.

Om zijn route te voltooien heeft Jonas Vykander ongeveer vier uur nodig en hij kan op elk moment van de dag of nacht worden opgeroepen. Op regelmatige basis moet hij zelfs zorgen voor 24-uurs werking. Vykander dekt deze met nog eens twee chauffeurs.

Al met al kunnen de chauffeurs soms maar liefst 1.000 km per dag rijden. Met het oog hierop is betrouwbaarheid een absolute must, vooral met het oog op het feit dat de chauffeurs vaak aan hun lot worden overgelaten: voor ongeveer 40 procent van de reis is er geen telefoon, noch tweewegradio-ontvangst.

"Dankzij de betrouwbaarheid zorgt de Arocs voor probleemloos werken", zegt Vykander. "Bovendien is het verbruik ten opzichte van het vorige voertuig drastisch gedaald."

Vykander is nooit alleen in zijn Arocs: Saika de hond is zijn trouwe metgezel, waar hij ook gaat.