Clicky

 Hoger btw-tarief stuwt consumentenprijzen

Hoger btw-tarief stuwt consumentenprijzen
13-02-2019 09:42 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Nederlandse consumenten betaalden in januari 2,2 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De verhoging van het lage btw-tarief aan het begin van de maand had een opwaartse druk op de prijzen van onder meer voeding, boeken en openbaar vervoer.

Het is de grootste prijsstijging na september 2013, aldus het statistiekbureau. In december gingen de prijzen op jaarbasis nog met 2 procent omhoog. Begin januari ging het lage btw-tarief van 6 procent naar 9 procent. Van alle consumentengoederen en -diensten valt 22,5 procent onder het lage btw-tarief. Ten opzichte van een jaar eerder waren voedingsmiddelen in januari 3,3 procent duurder, in december was dit 1,2 procent.

Ook de hogere belasting op en de hogere leveringskosten van gas en elektriciteit hadden een opwaartse druk op de consumentenprijzen, aldus het statistiekbureau. In januari was energie 17,4 procent duurder dan een jaar eerder, in december was dit 13,5 procent. De prijsontwikkeling van thuiszorg had een verlagend effect op de prijsstijging van de consumentenprijzen, merkt het CBS verder op. Dat komt onder meer doordat de eigen bijdrage van de thuiszorg is verlaagd.

De consumentenprijsindex is een belangrijke indicator van inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft de prijsontwikkeling weer van een pakket goederen en diensten, zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder, want bijvoorbeeld ook industriële producten, aandelen en grondstoffen veranderen van prijs.

Naast de consumentenprijsindex berekende het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex, waarbij geen rekening wordt gehouden met bepaalde woonkosten. Volgens deze methode stegen de prijzen in Nederland 2 procent, tegen 1,8 procent in december. Dat is meer dan in de eurozone als geheel, waar de consumentenprijzen in de eerste maand van het jaar met gemiddeld 1,4 procent omhoog gingen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,156
Diesel1,981

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats