Transport Online - Nationale staking in België zorgt voor overlast Nederlandse chauffeurs [UPDATE+foto's]

Nationale staking in België zorgt voor overlast Nederlandse chauffeurs [UPDATE]

Nationale staking in België zorgt voor overlast Nederlandse chauffeurs [UPDATE+foto's]

BRUSSEL - [update 10:22 uur] Medewerkers van bedrijven en overheidsdiensten in België leggen vandaag massaal het werk neer uit onvrede over uitblijvende loonsverhogingen. De vakbonden voorspellen een staking zoals nog niet eerder is gezien. De vorige nationale staking was ruim vier jaar geleden.

Bij de luchtverkeersleiding en het spoor begon dinsdag om 22.00 uur al een staking van een etmaal. Spoorbedrijf NMBS waarschuwt dat ruim de helft van de treinritten wordt geschrapt. Ook bij het lokale openbaar vervoer wordt gestaakt. De hogesnelheidstreinen rijden wel grotendeels volgens schema.

Ook veel vrachtwagenchauffeurs hebben zich aangesloten bij de actie. De politie in het Belgische Brugge waarschuwt het verkeer op te passen voor vrachtwagens die stilstaan op de openbare weg.

Er is tot 22 uur geen vliegverkeer in België. In Antwerpen liggen 33 schepen te wachten om de haven in of uit te varen.

Omdat ook leraren meedoen, blijft een deel van de scholen gesloten. Verder vrezen sommige supermarkten dat er te weinig personeel komt opdagen om open te gaan. Kranten waarschuwen voor bezorgproblemen.

Overlast voor Nederlandse chauffeurs

De redactie van Transport Online ontvangt woensdagochtend berichten dat Nederlandse vrachtwagenchauffeurs behoorlijke hinder ervaren door de staking.

Zo staat een chauffeur van Deeterink transport vast op de E25. De planning meldt dat groepjes de weg blokkeren en banden in de brand steken. "Onze chauffeur is erheen gelopen. Ze staan daar ongeveer een uur en vertrekken dan naar een volgend punt. Er staan acht tot tien politieagenten bij en die zeggen dat het hun vrije recht is om te demonstreren. Op de vraag of onze chauffeur over de rotonde mocht rijden, wat wel mogelijk is, dan is hij strafbaar volgens de politie."

"Hieruit blijkt opnieuw dat wij als vervoerder de dupe zijn van actievoerders die willens en wetens het transport als middel gebruiken om te demonstreren", aldus Deeterink Transport.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,921
Diesel1,562

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen