Clicky

 
Transport Online - Minister: pulsvisser helpen met innovatiegeld

Minister: pulsvisser helpen met innovatiegeld

Minister: pulsvisser helpen met innovatiegeld
12-02-2019 17:06 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Als de Europese Unie pulsvisserij inderdaad verbiedt, kunnen Nederlandse pulsvissers rekenen op geld van het kabinet om op nieuwe technieken over te stappen. "We zullen om de vissers heen blijven staan'', zegt minister Carola Schouten (Visserij).

De EU besluit waarschijnlijk woensdag tot een verbod op de pulsvisserij. Daarbij wordt platvis niet met over de bodem slepend tuig, maar met stroomstootjes opgeschrikt en het net in gedreven.

Schouten maakt zich er sterk voor dat pulsvissers de tijd krijgen om over te stappen, herhaalde ze. Ze wil de overgangsperiode die ze hoopt te bedingen ook benutten om nieuwe mogelijkheden voor de vissers te vinden, "want we moeten vooruit, niet terug in de tijd''. Daarom stelt het kabinet innovatiegeld ter beschikking.

Het kabinet heeft alles in het werk gesteld om de pulsvisserij te redden, verzekerde Schouten. Dat vindt een deel van de Kamer moeilijk te geloven. Vooral premier Mark Rutte had beter zijn best moeten doen voor de vissers, vinden CDA, PVV en Forum voor Democratie. Schouten wilde niet kwijt of Rutte zelf bijvoorbeeld heeft geprobeerd het verzet van de Franse regering tegen de pulsvisserij weg te nemen.

Niet alleen zijzelf, maar ook andere ministers hebben volgens Schouten hun beste beentje voorgezet, maar als Brussel "om politieke redenen een methode afwijst die evident duurzamer is, dan zijn dat discussies die je niet gelijk wint''. Zelfs de waarschuwing dat Europa het vertrouwen in de Europese instellingen zo ondergraaft, maakte volgens de minister geen indruk.

Bezorgde of zelfs boze partijen in de Tweede Kamer hadden Schouten wegens het dreigende pulsvisverbod naar de Kamer geroepen. De tribune zat vol Urker vissers die hun levensonderhoud in gevaar zien. Schouten probeerde hen gerust te stellen en beloofde woensdag naar Urk te komen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,582

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen