Clicky


Vermaarde doelman Gordon Banks overleden

Vermaarde doelman Gordon Banks overleden
12-02-2019 12:27 | Buitenland | auteur ANP

STOKE-ON-TRENT - De vermaarde Engelse doelman Gordon Banks is overleden. Hij is 81 jaar geworden. Banks is de keeper die met het Engelse elftal in 1966 de wereldtitel veroverde. Hij werd liefs zes keer uitgeroepen tot beste keeper van de wereld.

Een fabelachtige redding op een kopbal van de Braziliaanse legende Pelé op het WK van 1970 maakte Banks destijds wereldberoemd en leverde hem de bijnaam 'The Banks of England' op.

Banks begon zijn carrière in 1953 bij Chesterfield, maar maakte furore bij Leicester City. Hij keepte acht seizoenen voor die club en stond twee keer in de finale van de FA Cup. In 1967 stapte hij over naar Stoke City. Daar was hij de vedette van de ploeg, maar eindigde ook zijn profcarrière op dramatische wijze. In oktober 1972 raakte hij aan één oog blind door een verkeersongeval. Zijn zicht was te slecht om nog op het allerhoogste niveau te kunnen keepen.

In 1977 maakte hij plotseling toch een rentree bij de Amerikaanse club Fort Lauderdale Strikers.

Zijn familie maakte via Stoke City het overlijden bekend, zonder details te geven over de doodsoorzaak. "Gordon is vredig heengegaan. We zijn diep bedroefd om het verlies, maar we bewaren vele mooie herinneringen en zijn trots op hem'', luidde een verklaring.

Voormalig international Gary Lineker kwam al snel met een reactie. "Banks was een absolute held van mij en van talloze anderen. De winnaar van de wereldcup was een van de beste keepers ooit en een bijzonder aardige man.''

Banks speelde in totaal 549 competitiewedstrijden en 73 interlands.