Lerarentekorten lopen op

Lerarentekorten lopen op
12-02-2019 12:12 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Het aantal vacatures in het onderwijs groeit sterk. In het basisonderwijs zijn de problemen het grootst in de Randstad, maar deze breiden zich de komende jaren uit over de rest van Nederland, maakte uitkeringsinstantie UWV bekend.

In de eerste drie kwartalen van afgelopen jaar stonden er 35.000 vacatures open, evenveel als in heel 2017. Op middelbare scholen is het volgens het UWV vooral moeilijk om docenten talen en exacte vakken, zoals wiskunde en scheikunde, voor de klas te krijgen.

Het aantal vacatures in het onderwijs groeit al jaren. Dat komt doordat er relatief veel 55-plussers werken, die met pensioen gaan.

Scholen proberen de lerarentekorten al tijden op te lossen door jongeren en mensen uit het bedrijfsleven te interesseren voor het beroep. Ook proberen ze leraren uit andere regio's te werven. "Niet alleen het aantrekken van personeel is belangrijk, maar het vasthouden ook. Dit kan door een aantrekkelijke werkgever te zijn, met aandacht voor bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden, sfeer, werkdruk, roosters en duurzame inzetbaarheid'', aldus het UWV.

In totaal werken er 333.700 mensen met een voltijdsbaan in het door de overheid bekostigde onderwijs. De meesten werken in het basisonderwijs (36 procent), een kwart in het voortgezet onderwijs.

Sommige scholen in Nederland geven nog maar vier dagen les omdat de menskracht voor de gewone vijfdaagse schoolweek ontbreekt. Ook komt het voor dat klassen naar huis worden gestuurd omdat een leerkracht ziek is.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,793
Diesel1,485

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden