Transport Online - Stientje van Veldhoven bezocht bedrijventerrein Thermphos in North Sea Port

Stientje van Veldhoven bezocht bedrijventerrein Thermphos in North Sea Port

Stientje van Veldhoven bezocht bedrijventerrein Thermphos in North Sea Port
12-02-2019 10:25 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

VLISSINGEN - De Nederlandse staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) bracht op maandag 11 februari een bezoek aan het voormalige Thermphos. Ze werd bijgepraat over de stand van zaken van de sanering van de fosforfabriek.

De sanering van de voormalige, failliet verklaarde fosforfabriek Thermphos in North Sea Port, Vlissingen, is complex en duur. Er is niet alleen fosfor op het terrein aanwezig, maar ook asbest en radioactieve materialen. Na uitleg en een rondleiding over het terrein nam de staatssecretaris deel aan het bestuurlijk overleg waarin de voortgang werd besproken. Daarbij waren ook gedeputeerde van de provincie Zeeland Jo-Annes de Bat en CEO van North Sea Port Daan Schalck aanwezig.

De sanering gaat voortvarend

Uit het kwartaaloverzicht blijkt dat de sanering waarschijnlijk een jaar eerder klaar zal zijn, omdat meer werkzaamheden tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd. Het fosforslik uit een aantal opslagtanks, vaten en overige installatiedelen is verwerkt. Alle vaten met fosforafval uit het verleden zijn verwerkt. Bij het veiligstellen van het ovenhuis zijn alle elektrofilters fosforvrij en asbestvrij gemaakt. Een groot aantal opslagtanks en vaten is schoongemaakt. De voorbereiding voor verdere sloop van een aantal gebouwen, de asbestsanering en het afvoeren van de afvalstoffen gaat gestaag verder.

Vergunningen verleend

Alle op dit moment benodigde vergunningen zijn door de betreffende overheden verleend. Er is wel geconstateerd dat een meer gecoördineerde benadering van vergunningverlening en handhaving in deze complexe situatie onontbeerlijk is.

Kosten

Van Citters Beheer, die de sanering uitvoert, geeft in de kwartaalrapportage aan dat het beschikbare budget van 129,5 miljoen euro wellicht voldoende zal zijn voor de sanering.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,657
Diesel1,324

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions