Veel wintersporters zonder sneeuwkettingen

Veel wintersporters zonder sneeuwkettingen
12-02-2019 09:25 | Buitenland | auteur ANP

BUNNIK - Een op de zeven Nederlandse automobilisten die op wintersport gaat, neemt geen sneeuwkettingen mee in de auto. Zes procent van de wintersporters gaat bovendien met zomerbanden op pad richting de sneeuw. Automobilisten riskeren volgens brancheorganisatie Bovag hiermee boetes tot 5000 euro.

Van de vakantiegangers die wel sneeuwkettingen meenemen, weet 21 procent niet of het wel de juiste maat is, blijkt uit onderzoek dat Bovag liet uitvoeren onder 1002 wintersporters die met de auto op vakantie gaan.

Gemiddeld gaan jaarlijks zo'n 1 miljoen Nederlanders op wintersportvakantie, waarvan 85 procent met de auto. Dat betekent dat bijna 120.000 Nederlandse wintersporters zonder sneeuwkettingen afreizen. Zo'n 160.000 wintersporters nemen kettingen mee waarvan ze helemaal niet weten of die wel passen. Ruim 50.000 gaan met zomerbanden op reis.

Iets minder dan de helft (49 procent) van de ondervraagden zegt volledig voorbereid op pad te gaan. In gebieden waar dat met een (blauw) bord staat aangegeven, is het verplicht om sneeuwkettingen te monteren. Overtreding leidt in Oostenrijk tot een boete van maximaal 5.000 euro. Die boete geldt ook bij het in gevaar brengen van overig verkeer door gebruik van zomerbanden.

De brancheorganisatie adviseert wintersporters de banden te controleren op voldoende profiel. Daarnaast moet gecontroleerd worden of de sneeuwkettingen passen en is het geen overbodige luxe om te oefenen met het monteren van de kettingen. De komende weken gaan veel Nederlanders tijdens de krokusvakantie op wintersport, te beginnen vanaf 16 februari in de regio Noord.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden