Transport Online - School Veenendaal dicht om ophef over nepleerlingen

School Veenendaal dicht om ophef over nepleerlingen

School Veenendaal dicht om ophef over nepleerlingen
08-02-2019 13:49 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Het Christelijk Lyceum Veenendaal is vrijdagmiddag gesloten, nadat er grote onrust was ontstaan over nepleerlingen, die met medeweten van de directie op school geplaatst werden voor een documentaireserie van RTL.

Leerlingen protesteerden op het schoolplein omdat ze zich "bedonderd'' voelen. Toen er vuurwerk werd afgestoken en het erop leek dat leerlingen van andere scholen zich bij het protest aan zouden sluiten, is de school gesloten.

Minister Arie Slob (Onderwijs) reageerde vrijdag met ongeloof op de actie van RTL. "Je gelooft je ogen niet. Als dit waar is, is het niet acceptabel'', zei hij in het tv-programma Goedemorgen Nederland op NPO1.

Excuses

Slob vindt het vooral slecht dat leerlingen en docenten niet op de hoogte waren. "Dat moet je niet doen volgens mij.” De minister kan nog niet zeggen of hij stappen gaat ondernemen, want hij wil eerst bevestigd hebben dat het precies zo is gegaan.

De Volkskrant meldde donderdagavond dat de schoolleiding van het Christelijk Lyceum Veenendaal (CLV) woensdag aan het personeel heeft toegegeven op de hoogte te zijn geweest van het bedrog. Tegen RTV Utrecht zegt rector Willem de Vos vrijdag dat hij zijn excuses aanbiedt. Volgens hem werd de school ongeveer negen maanden geleden benaderd door een tv-producent, die naar aanleiding van een Amerikaanse documentairereeks "met mooie uitkomsten'' een school zocht waar een documentaire kon worden gemaakt over "hoe het schoolleven in elkaar zit’’.

Opnames stilgelegd

Volgens De Vos werden hiervoor "expertleerlingen’’ ingehuurd, "die wel een stukje middelbare school over zouden willen doen’’. Dat die leerlingen dus al een schoolleven achter de rug hadden, was niet bekend, zegt de rector. Toen de aap uit de mouw kwam, riep de rector de school bijeen en heeft De Vos naar eigen zeggen zijn excuses aangeboden. "We hadden geen enkele intentie om onrust te veroorzaken. We hebben ook absoluut geen gebruikgemaakt van verborgen camera's’’, aldus de rector tegenover RTV Utrecht.

De serie had een 'realistische inkijk' moeten geven in het leven van middelbare scholieren. RTL heeft de opnames definitief stilgelegd.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,817
Diesel1,494

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions