May en Juncker nog deze maand opnieuw bijeen

May en Juncker nog deze maand opnieuw bijeen
07-02-2019 13:26 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - De Britse premier Theresa May en Europees Commissievoorzitter Juncker hebben een ,,robuust en constructief'' gesprek gehad in hun poging uit de impasse rond het brexitverdrag te geraken. Ze zijn overeengekomen dat hun teams verder onderhandelen over een oplossing die kan rekenen op de grootst mogelijke steun in het Britse parlement. Juncker en May zullen de resultaten ,,voor het eind’’ van de maand bespreken.

Juncker onderstreepte opnieuw dat het verdrag niet kan worden heropend. Wel verklaarde hij open te staan voor aanvulling van de politieke verklaring die bij het terugtrekkingsakoord hoort. Daarin zou kunnen komen te staan dat er sneller afspraken kunnen worden gemaakt over de toekomstige relatie. Als daarover een akkoord wordt gesloten, hoeft de zogenoemde backstop die als garantie in het terugtrekkingsakkoord is opgenomen niet te worden geactiveerd.

Die regeling moet garanderen dat er nooit een harde grens komt tussen het Britse Noord-Ierland en de Ierse republiek, en is de voornaamste reden dat er voor het scheidingsverdrag geen meerderheid is in het Lagerhuis.

De onderhandelaars van beide partijen ontmoeten elkaar maandag.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden