Clicky


Miljoenen voor bruggen en kades in Amsterdam

Miljoenen voor bruggen en kades in Amsterdam
07-02-2019 10:18 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Veel bruggen maar ook zeker tien kilometer kade in Amsterdam verkeren in slechte staat van onderhoud. Het beheer ervan is de afgelopen decennia verwaarloosd. Om dat aan te pakken zijn de komende jaren honderden miljoenen euro's nodig, erkent verkeerswethouder Sharon Dijksma van de hoofdstad. Ze presenteert donderdag een plan van aanpak.

De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid en het onderhoud van in totaal zo’n 1600 bruggen, 600 kilometer kades en oevers en vijf verkeerstunnels. Van de 200 kilometer gemetselde kademuren in de stad is zeker tien kilometer in zeer slechte staat met een verhoogd risico op verzakking, meldt Dijksma. Zes bruggen zijn in zo'n slechte staat dat er al acute maatregelen zijn genomen.

Dijksma vindt onderhoud weliswaar geen 'sexy' onderwerp, maar wel essentieel omdat de veiligheid van de stad en haar bewoners en bezoekers ,,altijd voorop" staat. De maatregelen die genomen moeten worden, zullen veel van de stad, bewoners, bedrijven en bezoekers vragen, stelt de wethouder. Vrachtwagens moeten omrijden om kwetsbare kades en bruggen te ontzien. Ook worden parkeerplaatsen opgeheven en bomen gekapt.

Vorige week schreef Het Parool dat binnen de coalitie rekening wordt gehouden met een totaalbedrag van twee miljard euro.