Tekort woonruimte arbeidsmigranten loopt op

Tekort woonruimte arbeidsmigranten loopt op
07-02-2019 09:50 | Algemeen | auteur ANP

UTRECHT - Het tekort aan woonruimte voor arbeidsmigranten uit Oost-Europa loopt dit jaar verder op naar 120.000 tot 150.000 plaatsen. Dat becijferen Stichting Normering Flexwonen, een keurmerk voor tijdelijke huisvesting en het Expertisecentrum Flexwonen. In 2017 waren er nog zo'n 100.000 plekken te weinig. Door de groeiende economie en de verhitte woningmarkt is het tekort verder opgelopen, schetsen de twee organisaties.

Op veel plaatsen zorgen arbeidsmigranten voor overlast en zijn gemeenten huiverig om het probleem aan te pakken, zegt Wim Reedijk van Expertise Centrum Flexwonen. Donderdag houden zij een conferentie in Utrecht over hoe de problemen met de huisvesting kunnen worden aangepakt.

In Waalwijk waar Coolblue en bol.com staan te springen om arbeidskrachten, heeft de gemeente haar nek uitgestoken, zegt Wim Reedijk van het Expertisecentrum Flexwonen. "Daar is een speciale campus gebouwd voor 400 arbeidsmigranten op een bedrijventerrein, die aan de eisen van het keurmerk voldoet. De arbeiders wonen bij elkaar in appartementen. "Meer gemeentes zouden dat moeten durven bouwen."

De campus, in feite een hotel, is vooral bedoeld voor nieuwkomers. "Na een half jaar wil je echt iets voor jezelf. Voor die groep zouden tijdelijke prefab-woningen een oplossing kunnen zijn." Rotterdam maakte vorig jaar bekend 3000 tijdelijke woningen te willen neerzetten.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,768
Diesel1,469

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden