Transport Online - Nederlandse wagenparkbeheerders zien kansen in transitie naar elektrische- en autonome voertuigen

Nederlandse wagenparkbeheerders zien kansen in transitie naar elektrische- en autonome voertuigen

Nederlandse wagenparkbeheerders zien kansen in transitie naar elektrische- en autonome voertuigen
06-02-2019 11:27 | Transport | auteur Redactie

DEN HAAG - Nederlandse wagenparkbeheerders verwachten de komende jaren nieuwe en alternatieve aandrijvingen toe te passen binnen hun vloot. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van Shell over ‘het wagenpark van de toekomst’. Hierin zijn trends, visies op de toekomst van de Nederlandse wagenparken en relevante ontwikkelingen voor wagenparkbeheerders uiteengezet.

Het rapport toont hoe een combinatie van alternatieve brandstoffen, nieuwe technologieën en diensten de sector opnieuw vorm gaan geven en welke kansen er voor wagenparkbeheerders liggen om hun diensten te verbeteren, de efficiëntie te verhogen en concurrerend te blijven.

"Het tempo van de veranderingen in commerciële wagenparken neemt snel toe waardoor de sector er over 20 jaar anders uit zal zien en zelfs bijna onherkenbaar zal zijn”, zegt Katya Atanasova, Vice President van Shell Fleet Solutions. “Tot voor kort heeft de bedrijfswagenbranche relatief weinig veranderingen gekend, met uitzondering van enkele kleine verbeteringen. Dit zal echter niet lang meer duren. De branche wordt getransformeerd tot een samensmelting van nieuwe technologieën, diensten en een grotere connectiviteit. Nieuwe vaardigheden zullen nodig zijn en nieuwe spelers en bedrijfsmodellen zullen het daglicht zien.”

Nederlandse wagenparkbeheerders zien kansen voor de toekomst

Uit het onderzoek van Shell blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse wagenparkbeheerders enthousiast is over de toekomst in hun sector. De ondervraagden zien in de huidige ontwikkelingen veel kansen liggen en zijn met name enthousiast over het gebruik van nieuwe en alternatieve aandrijvingen. Binnen de komende vijf jaar verwacht meer dan de helft van de wagenparkbeheerders alternatieve aandrijvingen toe te passen binnen hun vloot.

Daarnaast zien Nederlandse wagenparkbeheerders kansen in technologieën om dagelijkse processen te automatiseren. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van autonome voertuigen, applicaties die ritten automatiseren of bijvoorbeeld ‘load sharing’- apps. Bij deze apps worden chauffeurs aan bedrijven gekoppeld die leveringen nodig hebben, zodat deze bedrijven logistieke kosten en leveringen kunnen bundelen.

Nederlandse wagenparkbeheerders verwachten nieuwe rol

Door nieuwe technologieën en de ontwikkelingen op het gebied van automatisering, verwacht bijna de helft van de Nederlandse wagenparkbeheerders dat hun eigen rol zal gaan veranderen. Deze groep verwacht dat hun rol en focus gaat verschuiven van het managen van voertuigen naar het managen van mensen.

Ondanks de kansen die Nederlandse wagenparkbeheerders zien, ziet meer dan de helft ook uitdagingen, waarvan operationele kosten en het kunnen voldoen aan alle wetgevingen de voornaamste zijn. De deelnemers verwachten daarom ook extra kennis en training nodig te zullen hebben om zich klaar te maken voor nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,661
Diesel1,306

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions