Clicky


Vermiste Simon Lembi na twintig jaar levend teruggevonden

Vermiste Simon Lembi na twintig jaar levend teruggevonden
06-02-2019 10:21 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - Een 14-jarige jongen uit Brussel die sinds 12 november 1999 vermist was, is teruggevonden. De nu 34-jarige Simon Lembi verkeert in goede gezondheid en woont elders, legaal, in Europa. Hij wil zijn verblijfplaats en identiteit geheimhouden, heeft het Brussels parket bekendgemaakt.

De man van Angolese afkomst verdween bijna twintig jaar geleden uit zijn ouderlijk huis in de Brusselse gemeente Sint-Gillis, waar hij nog maar een week was. Op de dag dat hij verdween kreeg de jongen toestemming om in een gemeenschapscentrum op enkele minuten lopen televisie te gaan kijken. Daar kwam hij echter nooit aan. Sindsdien ontbrak elk spoor.

Volgens het parket heeft Lembi nu verklaard dat hij "uit vrije wil vanwege familiale moeilijkheden'' is weggelopen. Hij zegt niet te zijn ontvoerd. Het parket zegt geen aanwijzingen te hebben dat Lembi slachtoffer van een misdrijf was en het dossier wordt afgesloten.

De vermissingszaak werd opgelost nadat "een verwant'' vorig jaar contact had opgenomen met de afdeling Vermiste Personen in Brussel om te melden dat Lembi leefde. Na onderzoek van deze claim werd vastgesteld dat het inderdaad om de vermiste man ging en heeft justitie hem opgezocht en gehoord. "Lembi vraagt zijn privéleven te respecteren'', aldus het parket. Hoe hij aan de juiste papieren is gekomen is nog onduidelijk, maar vermoedelijk heeft hij als onbegeleide minderjarige asiel aangevraagd in een ander EU-land.

Zijn familie is op de hoogte gebracht.