Clicky

 
Transport Online - Jaarwinst ING omlaag door megaboete

Jaarwinst ING omlaag door megaboete

Jaarwinst ING omlaag door megaboete
06-02-2019 10:14 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - ING heeft in 2018 minder winst geboekt dan een jaar eerder. Het resultaat werd onder meer omlaag getrokken door de megaboete die de bank kreeg in verband met witwassen. Het financiële concern meldt bij zijn jaarcijfers verder dat er een noodzaak is tot verdere kostendiscipline, vanwege een verwachte terugloop in de groei bij kredietverstrekking aan bedrijven.

Onder de streep bleef 4,7 miljard euro over, tegen een nettowinst van 4,9 miljard euro in het voorgaande jaar. Het zogeheten onderliggende resultaat voor belastingen, de winst zonder het effect van de schikking, groeide evenwel met 4,5 procent naar 7,5 miljard euro.

ING erkende in september tekort te zijn geschoten bij het voorkomen van witwassen. De zaak werd voor 675 miljoen euro geschikt met het Openbaar Ministerie (OM). Daarnaast betaalde ING de overheid 100 miljoen euro terug. De kwestie leidde tot veel politieke ophef en maakte ook de positie van financieel directeur Koos Timmermans onhoudbaar.

Wat betreft boetes en schikkingen heeft de bank de witwasaffaire afgerond, zegt topman Ralph Hamers. Maar hij benadrukt dat het verbeterproces bij de bank zelf gewoon doorgaat. De verdere kostendiscipline bij ING betekent volgens Hamers overigens niet dat er weer een nieuwe banenreductie aankomt.

Eerder vorig jaar zorgde de mislukte poging tot een salarisverhoging voor Hamers eveneens voor veel reuring. Ondanks dit alles kreeg ING er weer veel nieuwe klanten bij. Het wereldwijde klantenbestand groeide met 1 miljoen naar 38,4 miljoen. De bank slaagde erin hogere inkomsten uit commissies te halen, terwijl de risicokosten daalden. De kwartaalbuffer bleef sterk met een score van 14,5 procent.

Net als andere banken merkt ING de laatste tijd wel de onrust op de financiële markten. De bank ziet verder dat er momenteel sprake is van een afwachtende stemming bij bedrijven vanwege de onzekerheden rond de handelsoorlog en de brexit. Hamers denkt bijvoorbeeld dat de economische groei in Nederland daarom wat zal afzwakken. Maar die 'slowdown' staat verdere groei van ING volgens hem niet in de weg.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,951
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats