Clicky

 
Transport Online - 'Elke tien minuten intercity tussen 9 steden'

'Elke tien minuten intercity tussen 9 steden'

'Elke tien minuten intercity tussen 9 steden'
06-02-2019 09:54 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - In 2040 moet tussen negen grote Nederlandse steden elke tien minuten een trein rijden. De verbinding met Duitsland moet daarnaast sterk verbeteren, zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) in een interview met de Volkskrant.

De staatssecretaris komt woensdag met het Toekomstbeeld Openbaar Vervoer 2040, waarin voorstellen staan om het ov over twintig jaar beter te laten aansluiten op de reizigersvraag. Het aantal treinreizigers ligt tegen die tijd naar verwachting zo’n 30 tot 40 procent hoger. Daarbij moet het stimuleren van de groenere trein in plaats van de auto de CO2-uitstoot beperken.

Van Veldhoven ziet de oplossing onder meer in een ring van negen steden, Randstad, Breda, Eindhoven, Arnhem-Nijmegen en Zwolle, waar iedere tien minuten een intercity tussen moet rijden. ProRail-topman Pier Eringa laat in een reactie in de krant weten dat het wat hem betreft nog een "tandje ambitieuzer’’ mag. "Eigenlijk wil je 2030 lezen waar nu 2040 staat.’’

De staatssecretaris wil ook over de grenzen kijken. Met een stad als Parijs is er al een "hoogwaardige'' snelle verbinding, en wat Van Veldhoven betreft moet die er in de toekomst ook tussen Nederland en Duitsland komen, zei ze tegen Radio 1.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,198
Diesel2,069

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden