Clicky


Starters zetten rente massaal 30 jaar vast

Starters zetten rente massaal 30 jaar vast
05-02-2019 11:38 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - Mensen die hun eerste huis kopen, komen steeds vaker in de verleiding om de hypotheekrente zo lang mogelijk vast te zetten. Het aantal starters dat voor een vaste renteperiode van dertig jaar kiest, is explosief gestegen in de afgelopen jaren. Dit valt op te maken uit een onderzoek van bank Knab, op basis van ruim 1 miljoen hypotheekaanvragen.

In de eerste maand van dit jaar stond bij liefst 18 procent van de hypotheekaanvragen de rentevaste periode van dertig jaar aangevinkt. Drie jaar geleden lag dit nog op 7 procent. Volgens Knab, die zelf hypotheken verstrekt en zich voornamelijk op nieuwkomers op de woningmarkt richt, kan deze toename grotendeels verklaard worden door de historisch lage rentes.

Maar de rente dertig jaar vastzetten is voor starters lang niet altijd een goed idee, waarschuwt de bank. De meeste starters blijven niet zo lang in hun eerste huis wonen en de hypotheekvoorwaarden meenemen is niet vanzelfsprekend. Het is wel zo dat er grote landelijke verschillen zijn. Zo koos in Limburg 38 procent van de starters in 2018 voor een maximale rentevaste periode, vergeleken met slechts 10 procent in Noord-Holland.