Clicky


VS zeggen historisch ontwapeningsverdrag op

VS zeggen historisch ontwapeningsverdrag op
01-02-2019 18:18 | Buitenland | auteur ANP/AFP

WASHINGTON - De VS stappen uit het historische Amerikaans-Russische ontwapeningsverdrag INF, het verdrag voor Intermediate-Range Nuclear Forces (INF) uit 1987. Dit heeft het Witte Huis aangekondigd. Feitelijk zouden de Verenigde Staten dan over zes maanden geen partij meer zijn in dit verdrag.

De VS gaan vanaf zaterdag hun activiteiten in het kader van dit verdrag terugschroeven en stoppen. Daar is een half jaar mee gemoeid. Als Rusland echter alle wapens of wapensystemen die het verdrag verbiedt, vernietigt, dan kan het INF-verdrag overeind blijven, aldus een communiqué van president Donald Trump.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, heeft meteen gezegd dat zijn land bereid is met Rusland over ontwapening te spreken. Maar het Kremlin klaagde vrijdag al dat de Amerikanen niet luisteren. ,,De Amerikanen willen gewoon niet met ons over serieuze aangelegenheden praten en willen niet naar onze argumenten luisteren.''

Het INF-verdrag is een overeenkomst tussen de VS en de Sovjet-Unie, die eind 1987 werd getekend door de Amerikaanse en Russische leiders Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov. Trump heeft gezegd dat Rusland het verdrag schendt, maar Poetin bestrijdt dat.

In het INF-verdrag stellen Moskou en Washington dat ze alle nucleaire raketten en kernkoppen die een reikwijdte van 500 tot 5500 kilometer hebben, ontmantelen en vernietigen. Het verdrag staat ook geen proeven met dergelijke wapens toe. Daar zouden de twee ondertekenaars zich niet aan houden. De VS beschuldigen Rusland er bijvoorbeeld van raketten te ontwikkelen die minstens 500 kilometer ver kunnen. Rusland stelt dat die projectielen niet zo ver kunnen.

De NAVO heeft laten weten achter de stap van Washington te staan.