Clicky

donderdag 25 april 2024 - 22:04 uur
Home Blog

Huurwet De Jonge aangenomen door Tweede Kamer

Hugo de Jonge

DEN HAAG -De Wet betaalbare huur is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet, ingediend door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), moet een deel van de huren die nu nog in de vrije huursector vallen omlaag brengen. Zoals verwacht hielp de PVV de wet aan een ruime meerderheid.

Het puntenstelsel dat de maximale huurprijs bepaalt, geldt onder de nieuwe wet tot en met 186 punten oftewel ruim 1100 euro. Op dit moment is dat nog 147 punten, zo’n 880 euro. Door die uitbreiding moeten de huren van honderdduizenden woningen dalen. Daarnaast wordt dit zogeheten woningwaarderingsstelsel dwingender: nu moeten huurders nog zelf naar de Huurcommissie stappen voor een lagere huur, straks mogen gemeenten ook handhaven.

Met name VVD en BBB zijn bezorgd dat verhuren straks niet meer winstgevend is, waardoor investeerders hun panden massaal verkopen en de bouw van nieuwe woningen afneemt. De Jonge vindt dat zijn wet een balans treft tussen belangen van huurders en verhuurders, en ziet de mogelijke verkoop van woningen als correctie op de eerdere opkoop van woningen door investeerders.

De Eerste Kamer moet zich nog over de wet buigen. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend. Als dezelfde partijen in de senaat voor stemmen als in de Tweede Kamer, zou de wet ook daar een meerderheid halen.

Topontwerper Newey verlaat kampioensteam Red Bull

Adrian Newey

MILTON KEYNES – Topontwerper Adrian Newey heeft besloten het Formule 1-team van Red Bull te verlaten. Dat meldden diverse goed ingevoerde autosportmedia.

De 65-jarige Newey werkte twintig jaar bij Red Bull en ontwierp de auto’s waarin Sebastian Vettel vier en Max Verstappen drie wereldtitels veroverde. Verstappen beschikt ook dit seizoen weer over een supersnelle auto en is hard op weg naar zijn vierde wereldtitel.

Naar verluidt wil Newey weg omdat er nog steeds een interne machtsstrijd binnen het team van Red Bull gaande zou zijn. Teambaas Christian Horner heeft daarin de steun van de Thaise zakenman Chalerm Yoovidhya, die 51 procent van de aandelen bezit. Topadviseur Helmut Marko staat aan de kant van de Oostenrijkse eigenaren van Red Bull. Newey zou zich ook niet lekker voelen bij de affaire rond Horner, die is vrijgepleit in de klacht van grensoverschrijdend gedrag jegens een werkneemster.

Voordat Newey bij Red Bull aan de slag ging, had hij zijn sporen al verdiend in de Formule 1 door de Williams te ontwerpen waarin Damon Hill in 1996 de wereldtitel veroverde. Ook bedacht hij de McLaren waarin de Fin Mika Häkkinen twee keer wereldkampioen werd. Het is nog niet bekend of Newey overstapt naar een andere renstal. Hij zou dit jaar al een lucratief aanbod hebben gehad van Aston Martin.

Gemeenten moeten derdelanders voorlopig weer opvangen

DEN HAAG – Gemeenten moeten zogeheten derdelanders voorlopig weer dezelfde opvang en rechten geven als andere vluchtelingen uit Oekraïne. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij hiertoe genoodzaakt is omdat de Raad van State over de kwestie vragen heeft gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie, zo werd donderdag bekend. Hij heeft de gemeenten hierover al ingelicht.

De hernieuwde bescherming duurt in ieder geval totdat het hof antwoord heeft gegeven. Het is niet bekend wanneer dat gebeurt. Over de derdelanders is een juridisch gevecht losgebarsten waardoor gemeenten ook niet precies meer wisten wat ze moesten. De tijdelijk opvang was begin april beëindigd maar sommige gemeenten kozen ervoor om de betrokkenen toch nog op te vangen. Andere gemeenten beëindigden wel de opvang en Van der Burg herhaalt in de brief dat zij dit rechtmatig hebben gedaan.

Als derdelanders nog in Nederland zijn, kunnen zij weer opvang krijgen bij de gemeenten. Degenen die al zijn vertrokken uit Nederland, kunnen dat niet meer doen, licht een woordvoerster van het ministerie toe.

VNG blij met brief

Derdelanders woonden met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne toen Rusland dat land ruim twee jaar geleden binnenviel. Ze vluchtten naar Europa en kregen tijdelijk bescherming. Het kabinet wil dat ze terugkeren naar hun land van herkomst, maar meerdere derdelanders hebben dat besluit aangevochten. Verschillende rechtbanken hebben een ander oordeel gegeven, waarna de Raad van State zich er weer over boog.

Het Veiligheidsberaad en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn blij dat de brief van Van der Burg zorgt voor eenduidigheid. “Deze lijn geeft zowel gemeenten als derdelanders voorlopig duidelijkheid”, laat een woordvoerder van de VNG namens beide organisaties weten.

Airbus verhoogt productie van zijn A350-vliegtuigen

TOULOUSE – Airbus heeft het productiedoel voor zijn A350-toestellen verder verhoogd. Dat meldt de Europese vliegtuigfabrikant bij de publicatie van de kwartaalresultaten. Tegen 2028 moeten maandelijks twaalf vliegtuigen van het type van de band rollen. Oorspronkelijk was het doel om tegen 2026 tien toestellen per maand te produceren.

Airbus leek het afgelopen kwartaal flink te profiteren van de gestegen vraag naar vliegreizen. De omzet steeg met 9 procent op jaarbasis tot meer dan 12,8 miljard euro. Het leeuwendeel daarvan was afkomstig van de verkoop van vliegtuigen, ruim 9,1 miljard euro. De opbrengsten hiervan stegen met 13 procent. Onder de streep bleef een nettowinst van 595 miljoen euro over, 28 procent meer dan in de eerste drie maanden van 2023.

Airbus houdt verder vast aan de eerdere verwachtingen voor dit jaar, ervan uitgaande dat “verdere verstoringen van de wereldeconomie, het luchtverkeer, de toeleveringsketen, de interne activiteiten van het bedrijf en zijn vermogen om producten en diensten te leveren” uitblijven. Op basis daarvan verwacht Airbus dit jaar ongeveer 800 commerciële vliegtuigen af te leveren.

Kwartaalverlies Boeing

Bij de grote Amerikaanse concurrent Boeing zagen de resultaten, die woensdag werden gepubliceerd, er heel anders uit. Het nettoverlies van dat bedrijf bedroeg in het eerste kwartaal 355 miljoen dollar, omgerekend 333 miljoen euro. Ook de omzet over de maanden januari, februari en maart daalde, met 8 procent tot 16,6 miljard dollar. Dat kwam mede doordat het productieproces werd afgeremd om verbeteringen te kunnen doorvoeren.

Boeing ligt sinds januari onder vuur nadat een deurpaneel van een Boeing 737 MAX 9 tijdens een vlucht was losgekomen. Begin maart viel kort na vertrek vanaf San Francisco een wiel van het landingsgestel van een Boeing 777 van United Airlines. Het hoofd van de Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA zei onlangs dat het bedrijf de laatste tijd de prioriteit te veel bij de productie had gelegd en te weinig bij de veiligheid.

Kaagbaan weer beschikbaar voor vliegverkeer na groot onderhoud

Kaagbaan Schiphol

SCHIPHOL – De Kaagbaan is vanaf donderdag 25 april 19:00 uur weer beschikbaar voor vliegverkeer na het uitvoeren van groot onderhoud. Er is de afgelopen maanden hard gewerkt om de werkzaamheden op tijd af te ronden. Door het uitgevoerde onderhoud kan de start- en landingsbaan ook de komende jaren veilig worden gebruikt.

De laatste weken had de hoeveelheid regen impact op de planning en vorderde het onderhoud aan de Kaagbaan gestaag. De lagen asfalt moesten namelijk op een droge ondergrond worden aangebracht. Er is hard gewerkt, waaronder in de nachten en weekenden, om de planning waar te maken. Vanaf 25 april 19:00 uur is de Kaagbaan weer beschikbaar voor vliegverkeer van en naar Schiphol.

“Groot onderhoud aan onze start- en landingsbanen is elk jaar weer een belangrijke en grote opgave. Van grote hoeveelheden asfalt en beton tot vervanging van hemelafvoer en baanlampen. Van een infrastructuur project met enorm strakke planning en nachtelijke werkuren tot alternatief baangebruik en de impact daarvan op onze buren. Er komt elk jaar weer veel bij kijken en we houden daarin rekening met alle belangen. De vernieuwing van onze meest gebruikte banen geeft extra overlast voor onze buren. Daarom hebben we alles op alles gezet om de werkzaamheden zo snel mogelijk af te ronden. Dat was dit jaar best lastig met de weersomstandigheden, maar met gepaste trots kunnen we de baan vanaf vanavond weer gaan gebruiken. Grote dank aan iedereen die een steentje heeft bijgedragen aan dit project!”, aldus Sybren Hahn, Executive Director Schiphol Infrastructure

Terugblik op de werkzaamheden

Tijdens het onderhoud zijn grootschalige werkzaamheden uitgevoerd die niet passen binnen de (kleinere) jaarlijkse onderhoudsbeurten. Er is gewerkt aan de veelgebruikte onderdelen van de baan en in totaal is er 86.800 m2 aan nieuwe asfaltverharding aangebracht. Van een nieuwe rijbaan en een vervangen vliegveldlichtinstallatie tot en met 1500 meter aan hemelwaterafvoer en 160 kilometer aan elektriciteitskabels. Er is met man en macht gewerkt aan de Kaagbaan en een aantal omliggende projecten, om de duur van het onderhoud zo kort mogelijk te houden.

Kaagbaan Schiphol

Veegwerkzaamheden en omliggende projecten

De komende periode zijn er nog veegwerkzaamheden nodig, om de baan goed en veilig te kunnen gebruiken. Tijdens deze werkzaamheden is de Kaagbaan een aantal uur per nacht niet inzetbaar. Lees meer over de veegwerkzaamheden. Daarnaast wordt er nog gewerkt aan de omliggende projecten, zoals de Voltooiing Dubbele Rijbaanstelsel. Bepaalde werkzaamheden liggen dichtbij de baan, waardoor deze bij verminderd zicht niet kan worden ingezet voor landend vliegverkeer.

Volgend onderhoud

Nu het groot onderhoud aan de Kaagbaan is afgerond, richt Schiphol zich in 2024 op het regulier jaarlijks onderhoud van de start- en landingsbanen en het groot onderhoud aan de Buitenveldertbaan dat gepland staat in 2025. In de voorbereidingen neemt Schiphol de inzichten uit het recente onderhoud mee, waaronder de uitgevoerde werkzaamheden, de uitgebreide communicatiecampagne, de tegemoetkomingen naar de omwonenden en de binnengekomen vragen en meldingen bij Bewoners Aanspreekpunt Schiphol.

Avondspits beduidend drukker door begin meivakantie

File

DEN HAAG – De avondspits is donderdag “beduidend drukker dan normaal”, laat een woordvoerster van de ANWB weten. Met ruim 500 kilometer file is het “behoorlijk druk” op de Nederlandse wegen.

Eerder deze week zei de verkeersdienst al donderdag en vrijdag een flinke avondspits te verwachten door de meivakantie die dan voor veel mensen begint.

“Alle dagelijkse files zijn langer”, aldus de woordvoerster. “Dat zien we heel vaak voor vakanties, en ook vandaag zien we dat heel duidelijk terug.”

De grootste drukte is in Noord- en Zuid-Holland en in Utrecht. De extra drukte ontstaat door een mix van woon-werkverkeer en vakantieverkeer.

Belgische hulpverlener Abdallah Nabhan en zoontje (7) omgekomen bij bombardement Gaza

bombardement-Gaza

BRUSSEL – Een Belgische hulpverlener en zijn 7-jarige zoontje zijn omgekomen door een Israëlisch bombardement op de Gazastrook. De 33-jarige Abdallah Nabhan werkte daar voor het Belgische agentschap voor ontwikkelingssamenwerking Enabel. Buitenlandminister Hadja Lahbib roept de Israëlische ambassadeur bij zich om opheldering te vragen.

Nabhan had tevergeefs geprobeerd met zijn gezin Gaza te verlaten, meldt de Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez. België zou Israël hebben gevraagd Nabhan en zijn zeven overgebleven collega’s te laten gaan, maar “toch heeft hij niet de kans gekregen zichzelf en zijn gezin te redden”.

“De Israëlische regering draagt hier een verpletterende verantwoordelijkheid”, aldus Gennez. “Feit blijft dat het willekeurig bombarderen van civiele infrastructuur en van onschuldige burgers ingaat tegen elk internationaal, humanitair en oorlogsrecht.” Ze veroordeelt “deze aanval op onschuldige burgers” en vraagt Israël om de andere Enabel-medewerkers in Gaza onmiddellijk de mogelijkheid te bieden om te vertrekken.

Nabhan en zijn familie werden getroffen bij een luchtaanval op Rafah, in het zuiden van de voortdurende bestookte Palestijnse kuststrook. Ook zijn vader, een broer en een nichtje kwamen om. Nabhans echtgenote “vecht voor haar leven” in het ziekenhuis en twee andere kinderen raakten gewond, meldt Gennez.

Straatrace gaat volledig mis, automobilist klapt op vrachtwagen [+foto’s]

straatrace Bleiswijk

BLEISWIJK – Donderdagmiddag is een straatrace aan de Spectrumlaan in Bleiswijk helemaal misgegaan, een automobilist klapte op de voorkant van een vrachtwagen en raakte gewond.

Rond 14:00 uur ging het volledig mis. Meerdere getuigen verklaren dat er twee personen in een auto aan het straatracen waren. Bij een gelijkwaardige kruising klapte een van de betrokkenen op een vrachtwagen die net de hoek om kwam draaien.

Hierdoor is de automobilist van de Audi zo’n 70 meter teruggeschoven. De andere betrokkene die meedeed aan de straatrace is er na het ongeval direct vandoor gegaan.

De politie en ambulancedienst kwamen met spoed ter plaatse. Na behandeling door het ambulancepersoneel is de bestuurder van de Audi met spoed naar het ziekenhuis vervoerd.

De weg ligt bezaaid met onderdelen, niet alleen van de betrokken voertuigen maar ook van minstens zeven andere voertuigen. Deze voertuigen stonden geparkeerd langs de Spectrumlaan. De politie doet nader onderzoek naar het ongeval. De Spectrumlaan blijft voorlopig afgesloten voor het verkeer.

straatraces Bleiswijk

Al lange tijd wordt er gediscussieerd over straatracen op het PRISMA bedrijventerrein bij Bleiswijk. Bewoners zijn een petitie gestart om de gemeente te vragen hier iets tegen te doen.

Groei economie VS zwakt sterker af dan verwacht

consumentenbestedingen VS

WASHINGTON – De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar aanzienlijk minder sterk gegroeid dan in de voorgaande periode. Dat meldde de Amerikaanse overheid in een voorlopige schatting. De groei viel ook minder sterk uit dan verwacht.

De groei van ‘s werelds grootste economie bedroeg 1,6 procent, tegen 3,4 procent in het vierde kwartaal. Het gaat om een geannualiseerd cijfer. Dat betekent dat de groei van kwartaal op kwartaal kunstmatig wordt doorgetrokken alsof die een heel jaar op dat niveau blijft. Volgens de in Europa gehanteerde methode zou de groei in de Verenigde Staten in het eerste kwartaal op 0,4 procent zijn uitgekomen.

Economen hadden in doorsnee een plus van 2,5 procent voorspeld. De economische groei is van belang voor het rentebeleid van de Amerikaanse Federal Reserve. Als de economie sterk afkoelt, kan de centrale bank eerder geneigd zijn de rente te verlagen om zo de economie te stimuleren. Bij een sterke groei kan de Fed de rente juist langer op een hoog niveau houden.

De groeivertraging hangt onder meer samen met zwakkere consumentenbestedingen, de motor van de Amerikaanse economie, en ook een minder sterke export. De Amerikaanse overheid komt later nog met nieuwe ramingen over de groei in het eerste kwartaal.

Op de financiële markten wordt verwacht dat de Fed later dit jaar, mogelijk in september, met een eerste renteverlaging gaat komen nu de inflatie aan het dalen is.

Grote handhavingsactie op Noordzee door Kustwacht

DEN HELDER – In een georganiseerde en grootschalige operatie van de Kustwacht hebben verschillende diensten samengewerkt om de veiligheid op de Noordzee te versterken. De operatie duurde drie dagen. Alle diensten in het Kustwacht samenwerkingsverband voerden gezamenlijk controles uit: Douane, politie, Koninklijke Marechaussee, Inspectie Leefomgeving en Transport, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Rijkswaterstaat en Staatstoezicht op de Mijnen.

Door middel van gecoördineerde patrouilles en inspecties werden veel verschillende maritieme overtredingen aangepakt. De handhavingsoperatie richtte zich op verschillende onderwerpen, zoals illegale visserij, milieuverontreiniging, smokkel, grensbewaking, scheepvaartveiligheid en andere algemene opsporingstaken.

Samenwerking maakt Noordzee veiliger

“Deze gezamenlijke handhavingsactie toont de kracht van samenwerking tussen verschillende diensten en organisaties binnen de Kustwacht,” aldus Robin van Dalen, Hoofd Operaties van de Kustwacht. “Door onze krachten te bundelen, kunnen we beter optreden tegen overtredingen en illegale activiteiten en versterken we de veiligheid op de Noordzee.”

Eenheden op zee, in de lucht en aan land

Tijdens de actie werd opgetreden door verschillende eenheden op zee, in de lucht en aan land. Acht schepen namen deel aan de operatie. Vanuit de lucht ondersteunden het kustwachtvliegtuig en de politiehelikopter. En onder water voerde een duikteam van de Douane inspecties uit. De eenheden en acties werden aangestuurd vanuit het Kustwachtcentrum in Den Helder.

Hoewel er dagelijks controles plaatsvinden op de Noordzee, is een grootschalige handhavingsoperatie zoals deze nieuw voor de Kustwacht. De diensten werkten tegelijkertijd samen in nauwe afstemming met elkaar. Tijdens de operatie zijn een aantal processen-verbaal opgemaakt, onder andere op het gebied van visserij.

Privacywaakhond bezorgd over gebruik bodycam in supermarkt

bodycam

DEN HAAG – De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het “zorgelijk” dat supermarktketen Dirk van den Broek personeel gaat voorzien van bodycams. De privacywaakhond gaat het bedrijf daarom snel om opheldering vragen.

De inzet van bodycams in supermarkten leidt bij de toezichthouder “tot gefronste wenkbrauwen”, laat een woordvoerder weten. “We zien bodycams normaal gesproken alleen bij politie en boa’s en het gebruik is aan strenge voorwaarden gebonden. Cameratoezicht is zeer invasief. Dat geldt voor reguliere camera’s die aan de muur hangen, en dat geldt des te meer voor bodycams, die je van heel dichtbij, recht in je gezicht filmen.”

De privacywaakhond vindt dat organisaties daarom “zeer terughoudend” moeten zijn met de inzet van dit soort cameratoezicht. “Zij moeten onder meer kunnen aantonen dat het noodzakelijk is.”

Andere landen

Supermarkt Dirk van den Broek zegt bij het invoeren van bodycams alle wettelijk privacyrichtlijnen in acht te hebben genomen. “Voordat de medewerker de bodycam inschakelt, informeert hij de betrokkenen dat de bodycam wordt ingeschakeld en er beeld- en geluidsopnames gaan plaatsvinden. De bodycam wordt dus aangezet met medeweten van alle betrokkenen.”

Werknemers van Dirk die uitgerust worden met een bodycam krijgen een extra training, zegt een woordvoerder. De bodycam wordt in andere landen, zoals in het Verenigd Koninkrijk, al enige tijd ingezet, volgens de supermarkt.

Storing luchtverkeersleidingssysteem niet veroorzaakt door hack

SCHIPHOL – De storing aan het luchtverkeersleidingssyteem waardoor vorige week maandagavond een tijdlang vrijwel geen vliegverkeer van en naar Nederland mogelijk was, is niet veroorzaakt door een hack of andere factoren van buitenaf. Dat meldt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). De precieze oorzaak van de technische storing is nog niet duidelijk. De organisatie gaat een extern bureau inschakelen voor ondersteuning bij het verdere onderzoek.

De storing gebeurde volgens LVNL tijdens werkzaamheden aan het centrale luchtverkeersleidingssysteem dat alle beschikbare informatie over het vliegverkeer combineert met de planningsinformatie en dit op de radarschermen toont aan de luchtverkeersleiders. Door de storing moest het systeem opnieuw worden opgestart.

Tijdens de herstart is op een back-up systeem gewerkt om het vliegverkeer dat op dat moment door LVNL werd begeleid veilig af te handelen. Na de herstart werkte het systeem weer “optimaal” en kon de normale dienstverlening worden hervat, aldus LVNL.

“Een veilige en efficiënte operatie is onze kerntaak”, zegt CEO van LVNL Michiel van Dorst. “Passagiers en vliegtuigmaatschappijen hebben er recht op dat wij zorgvuldig onderzoek doen. Niet alleen naar de oorzaak, maar naar alle elementen die mogelijk een rol gespeeld hebben. Op die manier kunnen we als organisatie leren om dit in de toekomst te kunnen voorkomen.”

flibco.com start busverbinding van Tilburg en Breda naar luchthavens Brussel Zaventem en Charleroi

BREDA – flibco.com, een toonaangevende Europese aanbieder van luchthavenvervoerdiensten, kondigt vandaag de eerste uitbreiding naar Nederland aan met de start van de nieuwe luchthavenshuttlelijn die de luchthaven van Charleroi en de luchthaven van Brussel verbindt met de stations van Antwerpen, Breda en Tilburg. Dit is de eerste stap van het bedrijf in Nederland en biedt reizigers nu een handige en directe toegang tot twee belangrijke luchthavens in België.

De tickets zijn online verkrijgbaar en de bussen rijden vanaf vandaag naar beide bestemmingen. Een ticket biedt passagiers de mogelijkheid om tot vier stukken bagage mee te nemen en de tickets zijn tot zes uur voor vertrek gratis te annuleren. Elke bus is voorzien van gratis WIFI, USB-aansluitingen, toiletten en ruime beenruimte. De shuttlebussen rijden op 11 momenten per dag, óók op tijdstippen dat andere verbindingen naar de luchthavens niet mogelijk zijn. Tickets zijn al vanaf €9,99 te verkrijgen.

Wethouder Peter Bakker (Openbaar Vervoer, Breda): “Door Breda bereikbaar te maken en te houden, kunnen bezoekers makkelijker onze groene stad en haar dorpen leren kennen. Tegelijkertijd zijn er uiteraard ook Bredanaars en andere reizigers die juist de rest van de wereld willen ontdekken. Met de terugkomst van Flibco en daarmee de directe verbinding met twee grote, Belgische luchthavens maken we Breda nog bereikbaarder. Dit past bij onze ambities om een groene, grenzeloze en gastvrije stad te zijn.”

Paul DeMuynck, Directeur van flibco.com België, licht de uitbreiding toe: “Deze uitbreiding versterkt onze positie om door heel Europa betrouwbare, betaalbare en comfortabele reisoplossingen te bieden voor alle passagiers. We zijn verheugd om onze bussen naar Nederland te brengen en mensen in Antwerpen, Breda en Tilburg de ideale vervoersopties naar de luchthavens van Brussel en Charleroi te bieden.”

Corendon werkt samen met Canada Jetlines

BADHOEVEDORP – Deze zomer brengt Corendon vakantiegangers direct vanaf Maastricht Aachen Airport naar populaire zonbestemmingen met een Airbus A320. Het vliegtuig is voor de zomermaanden gestationeerd op de Limburgse luchthaven en wordt gehuurd van Canada Jetlines.

Vrijdag 26 april 2024 vertrekt de eerste vlucht met dit toestel (CD583) naar Zakynthos. Naast dit Griekse eiland vliegt de reisorganisatie ook naar Kreta, het Turkse Antalya, Burgas in Bulgarije, het Spaanse Mallorca én Malaga vanaf de Limburgse luchthaven.

In totaal huurt Corendon twee Airbus A320 toestellen van Canada Jetlines. Het tweede toestel volgt in juni en wordt voor routes vanaf Schiphol en Rotterdam Airport ingezet. De twee vliegtuigen keren vóór de herfst- en winterperiode weer terug naar Canada. In de winterperiode verhuurt Corendon een Boeing 737 MAX 9 aan Canada Jetlines. Deze MAX 9 wordt ingezet op routes vanuit Canada naar het Caraïbisch gebied. De samenwerking met Canada Jetlines laat zien dat Corendon zo efficiënt mogelijk werkt om te voldoen aan de seizoenseisen van zijn klanten.

Daarnaast breidt de reisorganisatie het aanbod vanaf Maastricht Aachen Airport uit om passagiers nog meer keuzemogelijkheden te bieden voor hun zomervakantie. Met de comfortabele Airbus A320 en de aantrekkelijke bestemmingen die Corendon aanbiedt, maken zij het reizen vanaf deze regionale luchthaven gemakkelijker en aangenamer dan ooit tevoren. Tenslotte genieten passagiers die vanaf Maastricht Aachen Airport vertrekken van voordelen. De drukte van grotere luchthavens wordt vermeden en daarnaast parkeren Corendon klanten gratis hun auto.

 

Boete van 100 miljoen voor Continental over rol bij dieselschandaal

Continental

HANNOVER – De Duitse fabrikant van banden en auto-onderdelen Continental heeft een boete gekregen van 100 miljoen euro voor zijn rol bij het sjoemeldieselschandaal bij Volkswagen. Volgens de Duitse autoriteiten heeft Continental niet genoeg gedaan om te voorkomen dat het bedrijf en werknemers werden betrokken bij de zaak.

Continental werd al langer onderzocht door openbaar aanklagers in verband met het schandaal. Het Duitse bedrijf is een belangrijke toeleverancier van Volkswagen en leverde ook onderdelen die in VW-dieselmotoren werden gebruikt. De sjoemelsoftware, waarmee de motoren tijdens tests van toezichthouders schoner waren dan bij normaal gebruik, werd echter geleverd door concurrent Bosch.

Volgens de autoriteiten in Hannover had Continental beter toezicht moeten houden op het gebruik van zijn motorcontrolesystemen die de uitstootfraude mogelijk maakten. Het bedrijf werkte wel goed mee met het onderzoek, aldus de aanklagers. Het boetebedrag bestaat voor 95 miljoen euro uit de winst die het bedrijf maakte met de verkoop van die onderdelen.

Miljarden aan boetes

Het in Hannover gevestigde Continental zegt de boete te accepteren want het afronden van die juridische procedures is namelijk in het beste belang van het bedrijf. Er lopen nog wel zaken tegen voormalige werknemers van Continental vanwege betrokkenheid bij het dieselschandaal.

De fraudezaak heeft Volkswagen zelf vele miljarden aan boetes en schadevergoedingen gekost. Bosch kreeg in 2019 al een boete van Duitse aanklagers van 90 miljoen euro.

LAATSTE NIEUWS

Airbus verhoogt productie van zijn A350-vliegtuigen

TOULOUSE - Airbus heeft het productiedoel voor zijn A350-toestellen verder verhoogd. Dat meldt de Europese vliegtuigfabrikant bij de publicatie van de kwartaalresultaten. Tegen 2028...