Clicky


Bijzonder transport over kanaal Almelo-De Haandrik 2 en 3 november

Bijzonder transport over kanaal Almelo-De Haandrik 2 en 3 november
30-10-2017 13:25 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

ALMELO - Op donderdag 2 en vrijdag 3 november vindt een bijzonder transport plaats over het kanaal Almelo-De Haandrik. Op een groot ponton, genaamd Rodie 8, wordt een nieuw brugdek (‘val’) vervoerd naar Gramsbergen (gemeente Hardenberg). De vaarroute loopt via de IJssel, het Twentekanaal, zijtak Twentekanaal en het kanaal Almelo-De Haandrik naar Gramsbergen. De inspectie scheepvaart van de provincie Overijssel begeleidt het bijzondere transport met het inspectievaartuig De Belter.

Val

De val is gebouwd bij bruggenbouwer Jansen Venneboer uit Wijhe. De afmetingen van de nieuwe val zijn 10 x 11 meter, het gewicht bedraagt 37 ton. De kosten van de nieuwe val zijn 425.000 euro. De stalen val vervangt de houten-stalen val van de Brug Gramsbergen in het kanaal Almelo-De Haandrik. Deze was aan het einde van zijn levensduur en stamt uit 1956.

Op vrijdag 3 november wordt de oude val bij Gramsbergen met een grote hijskraan (hoogte 30 meter) verwijderd. De oude val wordt in drie stukken per vrachtauto afgevoerd naar de sloop. Het staal wordt gerecycled. Zaterdag 4 november wordt de nieuwe val per hijskraan van het ponton getakeld en aan de brug bevestigd.

Vaarroute

De val is via de IJssel en het Twentekanaal naar Markelo vervoerd. Daar krijgt de val een schilderbeurt. Op donderdag 2 november vindt het transport plaats van Markelo naar Gramsbergen via de Zijtak Twentekanaal en kanaal Almelo-De Haandrik. De val is dermate groot, dat er bij het passeren van sommige bruggen in het kanaal Almelo-De Haandrik maar zeer beperkte speelruimte is. Op het ponton zijn hefmasten geplaatst die het mogelijk maken om de val vlakker of verticaler te plaatsen, zodat het de bruggen kan passeren. Op vrijdag 3 november komt de val aan in Gramsbergen. Bij windkracht 5 of hoger mag er niet gevaren worden.

Kijken

Het bijzondere transport op het kanaal Almelo-De Haandrik kan goed gevolgd worden vanaf de oevers van het kanaal. Op vrijdag 3 en zaterdag 4 november kunnen belangstellenden de werkzaamheden aan de brug Gramsbergen volgen vanaf een speciaal uitkijkpunt bij bierbrouwerij Mommeriete (De Oostermaat 66, Gramsbergen).