Clicky


FNV vraagt inspectie in te grijpen bij stakingsbreken PostNL

FNV vraagt inspectie in te grijpen bij stakingsbreken PostNL
06-10-2017 17:10 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

KOLHAM - Donderdagavond is er opnieuw gestaakt door de pakketsorteerders van PostNL in Kolham. Een staking die onmiddellijk gebroken werd doordat vrachtwagens met pakketten het depot voorbij reden om ze op andere depots af te leveren. De sorteerders zelf mochten niet meer naar binnen en werden door de beveiliging verzocht het terrein te verlaten. Daarmee is het werk besmet. De FNV heeft de Inspectie SZW verzocht om in te grijpen.

Afgelopen nacht zijn de inspecteurs al ter plaatse geweest om onderzoek te doen naar het besmette werk. Pakketsorteerder Maury uit Kolham: "Staken is ons recht, dat mag niet zomaar door illegale stakingsbrekers worden afgepakt. Het is eigenlijk al te gek voor woorden dat ik met een stakingsuitkering van de vakbond meer geld krijg dan met een nacht werken voor PostNL via een uitzendcontract."

"Met het breken van de staking openen ze een nieuw hoofdstuk in deze strijd", legt FNV bestuurder Wilma Nieveen uit. "We roepen de werknemers op andere vestigingen nu op, om de besmette pakketten niet aan te raken. We gaan ze vragen solidair te zijn met Kolham." 

Op zeker 20 depots van PostNL werken pakketsorteerders via uitzend- en contracting constructies. In deze groeimarkt heeft PostNL nog maar weinig mensen in eigen dienst.

Nieveen: "In Groningen staakt een groep van uitzendkrachten en onbetaalde bijstandsgerechtigden. Niet voor meer loon, maar voor baanzekerheid. Ze weigeren nog langer van week tot week te leven. Een toonaangevend bedrijf als PostNL zou beter moeten weten. Biedt deze mensen een echt baan aan."

De 40 pakketsorteerders in Kolham dreigen hun baan te verliezen omdat PostNL een ander uitzendbureau wil inhuren. Dat is onacceptabel voor de flexwerkers. Sommige van hen werken al langer dan een jaar bij het pakketsorteercentrum, de meesten zijn begonnen via een onbetaald re-integratietraject, waarna een uitzendcontract volgde. De mensen weigeren opnieuw de bijstand in te gaan. Hun werk blijft immers gewoon bestaan.