Clicky


Honderden vrachtafhandelaars vrezen voor baan en eisen maatregelen van Schiphol en Den Haag

Honderden vrachtafhandelaars vrezen voor baan en eisen maatregelen van Schiphol en Den Haag
19-09-2017 20:04 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

SCHIPHOL - "De vrachtafhandeling op Schiphol staat onder druk. Dit betekent dat er honderden banen op de tocht staan", zegt Leen van der List, campagneleider van de FNV. "We gaan woensdag met een grote delegatie langs bij de partijen die moeten en kunnen bijdragen aan de oplossing."

Ook Harry Koolbergen, medewerker van Menzies vreest voor zijn baan. "De hele vrachtafhandeling op Schiphol wordt bedreigd. Er zijn steeds minder slots voor vrachtvluchten beschikbaar, terwijl de slots voor personenvluchten flink toenemen. Het vrachtverkeer moet straks uitwijken naar Maastricht of België. Dan zitten wij allen zonder werk."

Een delegatie van zo'n 30 vrachtafhandelaars werkzaam op Schiphol overhandigt woensdag om 12:00 uur samen met FNV Luchtvaart een petitie en eisen aan Schipholdirecteur Heleen Kuijten. Daarna trekt het gezelschap naam het Binnenhof, waar staatssecretaris Dijksma van het ministerie van Infrastructuur en milieu de vrachtafhandelaars te woord staat voorafgaand aan het overleg van de commissie Luchtvaart dat om 14:00 uur in de Tweede kamer begint.

Woensdag overleg over Schiphol in Tweede kamer

De Tweede Kamer vergadert woensdagmiddag over (onder meer) de arbeidsvoorwaarden en de toekenning van slots op Schiphol. Van der List: 'Het vrachtvervoer is belangrijk voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid. We vragen daarom aan staatssecretaris Dijksma om meer rekening te houden met de bijzondere dynamiek van het (lucht) )vrachtvervoer.

Als dezelfde strenge regels worden aangehouden voor vrachtvervoer als voor personenvervoer zal een fors aantal vrachtvoerders straks geen slots meer krijgen op Schiphol. Op dit moment wordt al gesproken over het intrekken van 25 slots. Een teruggang van 15 procent in vluchten en naar schatting 20 procent in volume. Als we dit niet stoppen zal dit leiden tot het verdwijnen van duurzame werkgelegenheid en zet dit nog meer druk op de arbeidsvoorwaarden op Schiphol."

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar
  • Sipke Appel
    PH-KVG (MSN 20211)
  • Sipke Appel
    PH-CKA (MSN 33694)
  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)