Clicky


'Kabinet pas na herfstreces op bordes'

'Kabinet pas na herfstreces op bordes'
13-09-2017 19:22 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Deze kabinetsformatie wordt zo goed als zeker de langste ooit. Het nieuwe kabinet waar VVD, CDA, D66 en ChristenUnie aan werken staat hoogstwaarschijnlijk pas na de herfstvakantie op het bordes, schatten ingewijden van drie van deze partijen.

Als er op 9 oktober inderdaad nog geen kabinet kan aantreden, breken de huidige onderhandelaars het record dat het kabinet-Van Agt in 1977 vestigde. Die kabinetsformatie vergde toen 208 dagen. Het is volgens een bron met kennis van zaken ,,heel reëel'' dat Rutte-III pas na het herfstreces wordt beëdigd. Dan duurt de formatie al ruim twee weken langer dan die in 1977.

De onderhandelaars hopen hun plannen eind deze week naar het Centraal Planbureau (CPB) te kunnen sturen, maar dan is het werk nog lang niet gedaan. Als het CPB heeft uitgerekend wat de plannen betekenen voor de portemonnee van de Nederlanders, willen ze die waarschijnlijk nog aanpassen.

Vervolgens praat informateur Gerrit Zalm de Tweede Kamer bij en zal VVD-leider Mark Rutte de taak krijgen om een regeringsploeg te vormen. Dan is de laatste week voor het herfstreces al aangebroken. Omdat de koning in die week Portugal bezoekt, kan hij het nieuwe kabinet beter na de vakantie beëdigen, denken ingewijden.

Politieke kopstukken van allerlei pluimage spraken de afgelopen tijd hun ongeduld uit over de duur van de formatie. De onderhandelaars wijzen er dan steevast op dat het tijd kost om het met vier heel verschillende partijen eens te worden. Ook de mislukte poging om een kabinet te vormen met GroenLinks zou veel tijd hebben opgeslokt.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie onderhandelen sinds 23 juni. Een eerdere poging gevieren een kabinet te vormen stuitte op bezwaren van D66, dat geen heil zag in het aanschuiven van de ChristenUnie. De partij van Gert-Jan Segers kwam alsnog aan tafel toen het niet bleek te lukken de onderhandelingen met GroenLinks nieuw leven in te blazen.