Clicky


Aanslag Barcelona: 13 doden, ook 3 Nederlanders gewond

Aanslag Barcelona: 13 doden, ook 3 Nederlanders gewond
17-08-2017 23:43 | Buitenland | auteur ANP/RTR

BARCELONA - De aanslag waarbij donderdag een bestelbus op La Rambla in Barcelona inreed op vele tientallen voetgangers, heeft zeker dertien mensen het leven gekost. Er zijn circa honderd gewonden, onder wie drie Nederlanders. De politie arresteerde een verdachte. Een andere verdachte zou zijn gedood bij een schotenwisseling met de politie. Of een van hen het busje bestuurde, is niet bekend. Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

Bij de aanslag in Barcelona zijn zeker drie Nederlanders gewond geraakt. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag donderdagavond. Volgens een woordvoerder zijn de drie slachtoffers niet in levensgevaar.

Minister Bert Koenders meldde later dat het gaat om een echtpaar en een vriendin van hun dochter. Hij kon niet uitsluiten dat er meer Nederlandse gewonden zijn, over wie nog geen informatie is binnengekomen.

De drie zijn overgebracht naar een ziekenhuis en hebben gesproken met hun familie. De ambassade en de honorair consul in Barcelona staan hen bij waar nodig.

Nadat gruwelijke beelden van de aanslag via sociale media waren verspreid, riep de politie op om vooral geen filmpjes en foto's te delen. Politici vanuit de hele wereld spreken hun afschuw uit over de terreuraanslag. Zo spreekt Rusland onvoorwaardelijke steun uit aan de slachtoffers en autoriteiten. De Amerikaanse president Donald Trump veroordeelt de aanslag en zegt volledige steun van zijn land toe. Premier Mark Rutte spreekt van "een laffe aanslag tegen onschuldige mensen'' en "een zwarte dag op een plek waar veel mensen uit de hele wereld samenkomen''.

La Rambla, een drukke promenade die populair is onder toeristen, loopt vanaf het centrale Plaça de Catalunya tot aan de zee en is ruim een kilometer lang. Het midden is alleen toegankelijk voor voetgangers. De boulevard is ook een belangrijk verkeersknooppunt voor het openbaar vervoer.

Foto's

  • Dave-Trans
    Dave-Trans