Clicky


Bond en NS willen problemen samen aanpakken

Bond en NS willen problemen samen aanpakken
28-07-2017 11:35 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

RIJSWIJK - FNV Spoor ziet voorlopig af van verdere acties bij de NS. De bond meldde vrijdag met het spoorbedrijf te hebben afgesproken samen te gaan kijken of de positie van conducteurs, rangeermedewerkers en medewerkers van stationswinkels verbeterd kan worden.

Zo moet onder meer worden gekeken naar de ,,fysieke belasting'' van conducteurs, die tijdens hun werk vaak trappen in treinen op en af moeten lopen. Ook wordt gekeken naar de sociale veiligheid in treinen. Het zou voor één enkele conducteur moeilijk zijn om agressie en geweld te voorkomen.

Verder krijgen rangeermedewerkers de mogelijkheid om afspraken te maken over maatwerk als zij "onevenredig hard geraakt door organisatiewijzigingen'' zijn, bijvoorbeeld als zij op een andere plek moeten gaan werken. Een speciale commissie gaat zich buigen over dergelijke verzoeken.

Ook zijn afspraken gemaakt over de medewerkers die stationswinkels bemannen. "Als het werk overgaat van NS naar een concessienemer, dan spreekt de NS met zo’n bedrijf af dat de bestaande arbeidsvoorwaarden en de geldende aanvullende afspraken nog twee jaar lang meegaan'', aldus FNV Spoor.

Verder wordt uitgezocht of medewerkers de mogelijkheid kunnen krijgen om vervroegd uit te treden. Ook de gevolgen van innovatie voor werknemers worden tegen het licht gehouden.

Leden van de bond moeten het akkoord nog wel goedkeuren. Zij hebben tot 8 augustus de tijd om erover te stemmen, zegt FNV-bestuurder Christa Burger.

Vakbondsleden voerden vorige maand nog actie. Daardoor vielen tientallen treinen uit. FNV Spoor eiste onder meer dat de NS de werkgelegenheid op stationswinkels in eigen beheer zou houden. Ook drong de bond aan op twee conducteurs op alle dubbeldekkers.