Clicky


Duitsland verbiedt toespraak Erdogan rond G20

Duitsland verbiedt toespraak Erdogan rond G20
29-06-2017 13:39 | Buitenland | auteur ANP/DPA

BERLIJN/KRASNODAR - De Turkse president Erdogan mag komende maand geen toespraak houden voor Turkse Duitsers in de marge van de topconferentie van de G20 in Hamburg. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel zei dit donderdag op bezoek in Rusland. Erdogan komt in juli naar de top van de G20 in Hamburg en wil in de marge zijn aanhang in Duitsland op een toespraak 'trakteren'.

Gabriel vreest dat de Duitse politie het te druk met de G20 heeft om ook nog veiligheidsmaatregelen voor Erdogans toespraak te treffen. Gabriel vindt bovendien dat Erdogans toespraak ,,niet in het politieke landschap past''. De Turks-Duitse betrekkingen zijn heel erg slecht geworden onder meer door negatieve uitspraken van Erdogan over Duitsland, zoals bijvoorbeeld over nazi-praktijken in de Bondsrepubliek. Ook zijn er Turkse Duitsers in Turkije gevangen gezet, onder wie journalist Deniz Yücel.

Een Turks-Duitse vereniging, de TGD (Türkische Gemeinde in Deutschland) heeft donderdag laten weten geen toespraak van Erdogan te willen omdat de relatie toch al zo slecht is. De TGD is een belangenvereniging van Turkse Duitsers die al enkele jaren kritisch staat tegenover Erdogan.

Het is half juli een jaar geleden dat er een mislukte staatsgreep tegen Erdogan werd gepleegd. Zijn regering heeft zich sinds die staatsgreep keihard op tegenstanders of vermoedelijke tegenstanders gestort. Bovendien is het politieke systeem veranderd, waarbij de macht bij de president is geconcentreerd. Erdogans beleid baart daarmee in West-Europa grote zorgen.

Nederland verhinderde in de aanloop naar het Turkse referendum in april over de wijziging van het politieke stelsel dat bewindslieden van Erdogans partij toespraken kwamen houden. Nederlandse inlichtingendiensten maken zich in het jongste rapport van de NCTB zorgen over de komst van een tak van Turkse "paramilitaire knokploegen''. Die zou het hier hebben gemunt op tegenstanders van Erdogan.

De Duitse minister Gabriel had Ankara al laten weten dat de beveiligers van Erdogan, die bij een bezoek aan Washington omstanders te lijf gingen, niet welkom zijn op de G20-top. Die is 7 en 8 juli in Hamburg. De G20 is een internationale economische overleggroep van regeringen en centrale banken. Het gaat om negentien economisch gezien grote staten en de Europese Unie.