Clicky


19 jaar cel voor wapenhandelaar Kouwenhoven

19 jaar cel voor wapenhandelaar Kouwenhoven
21-04-2017 13:24 | Binnenland | auteur ANP

DEN BOSCH - Zakenman Guus Kouwenhoven (74) is vrijdag in zijn heropende strafzaak veroordeeld voor wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Liberia tussen 2000 en 2003. Het gerechtshof in Bosch legde hem negentien jaar celstraf op. Tegen Kouwenhoven was in februari twintig jaar celstraf geëist.

De rechtbank veroordeelde Kouwenhoven in 2006 alleen voor wapensmokkel tot acht jaar cel, na een eis van twintig jaar. Het hof sprak hem twee jaar later echter volledig vrij wegens gebrek aan bewijs, vooral omdat vele getuigen tegenstrijdig en wisselend verklaarden. Op verzoek van de aanklager werd de zaak door de Hoge Raad heropend.

Volgens het hof in Den Bosch staat vast dat Kouwenhoven wapens Liberia heeft binnengesmokkeld en verdeeld onder de manschappen van het gruwelijke regime van de toenmalige Liberiaanse president Charles Taylor. Door bijvoorbeeld opslag, chauffeurs en vrachtwagens te regelen is hij bovendien medeplichtig aan de oorlogsmisdrijven die zijn gepleegd door het regime. Het hof meent dat Kouwenhoven zijn bedrijf in Liberia daarvoor heeft misbruikt uit angst om de inkomsten uit zijn houthandel te verliezen.

Alleen omdat de strafzaak inmiddels al vijftien jaar voortduurt, was er voor het hof reden om niet de maximale en geëiste straf op te leggen. Kouwenhoven moet direct terug naar de gevangenis, aldus de uitspraak.

De verdachte zakenman heeft de beschuldigingen altijd ontkend. In 2007 werd hij na twee jaar voorarrest vrijgelaten. Om medische redenen was hij niet bij de behandeling van de heropende zaak in Den Bosch.