Clicky


Toyota Industries koopt Nederlands Vanderlande

Toyota Industries koopt Nederlands Vanderlande
23-03-2017 10:24 | Financieel | auteur ANP

TOKIO - Het Brabantse industriebedrijf Vanderlande Industries komt in Japanse handen. De huidige aandeelhouders, waarvan NPM Capital de grootste is, hebben overeenstemming bereikt over een overname door Toyota Industries voor omgerekend zo'n 1,2 miljard euro.

Dat maakte Toyota Industries donderdag bekend. Het in Veghel gevestigde Vanderlande ontwerpt en produceert logistieke systemen die gebruikt worden in bijvoorbeeld distributiecentra en bagagehallen op luchthavens. Er werken wereldwijd zo'n 4500 mensen. De jaaromzet is ruim 1 miljard euro.

Toyota Industries is wereldwijd de grootste speler op het gebied van onder meer vorkheftrucks. Met 51.500 werknemers werd vorig jaar een omzet behaald van omgerekend bijna 17 miljard euro. Het in 1949 opgerichte Vanderlande blijft na de overname als zelfstandig onderdeel van Toyota Industries opereren. Dat gebeurt onder de bestaande naam en huisstijl en met het huidige management.

Topman Remo Brunschwiler zei verheugd te zijn dat Vanderlande in Toyota Industries "zo'n succesvolle, strategische partner'' heeft gevonden. De financiële armslag van het Japanse concern zal het Brabantse bedrijf vooruithelpen bij zijn groeiplannen, voegde hij eraan toe.

Financieel directeur Herman Molenaar verwacht bovendien dat Vanderlande als onderdeel van een wereldwijd concern een aantrekkelijkere werkgever wordt. Het zou dus makkelijker moeten worden om technisch talent aan te trekken. "Dat is een van onze grootste uitdagingen'', zei hij.

Daarnaast zijn de Japanners volgens Molenaar bereid na de overname flink verder te investeren in Vanderlande. Voor de werkgelegenheid zal dat alleen maar positieve gevolgen hebben. "Toyota Industries heeft ons gekocht om te groeien'', zei hij.